Política 22/05/2017

El Govern no confirma ni desmenteix el contingut difós de la llei de transitorietat jurídica

L'executiu català avisa que si l'Estat impedeix el referèndum es dotarà de "mecanismes legals" per celebrar-lo i Junts pel Sí assegura que la versió difosa "no té res a veure amb les versions actuals"

Ara
2 min
Reunió del Govern aquest dimarts

BarcelonaDesprés que s'hagi difós el contingut de la llei de transitorietat jurídica, el Govern no desmenteix ni confirma la informació, però avisa que si l'Estat impedeix el referèndum, a l'executiu català no li quedarà cap més alternativa que dotar-se dels "mecanismes legals" que permetin celebrar-lo, segons han assegurat fonts governamentals a l'ACN. De fet, abans de marxar a Madrid, el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, ha afirmat que aquesta llei és un "treball que està en marxa, s'hi està treballant i, com tots els processos dinàmics, s'està discutint i millorant, i sempre amb respecte a les majories", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, abans de viatjar cap a Madrid, on aquesta tarda han de fer l'últim oferiment a l'Estat sobre un referèndum pactat, també s'ha referit a la intenció de la fiscalia d'analitzar la norma i valorar si cal presentar una querella: "Em sembla perfecte que tothom faci la feina que creu que ha de fer, nosaltres farem la nostra", ha dit.

Tant l'executiu català com Junts pel Sí expliquen que "molts juristes porten molt de temps estudiant totes les possibilitats legals per fer el referèndum amb les màximes garanties". De fet, Junts pel Sí ha emès un comunicat on deixa clar que "l'única via que té sobre la taula és fer el referèndum" i la seva "prioritat total és pactar-lo amb l'Estat. De totes maneres, el grup parlamentari també explica, com ha fet en altres ocasions, què es farà si l'Estat impedeix fer la consulta: "No quedarà cap més alternativa que dotar-nos dels mecanismes legals que ens permetin celebrar-lo". Així, Junts pel Sí assegura en la nota que el document que s'ha publicat avui "no té res a veure amb les versions actuals amb què es treballa".

El diputat i portaveu de Junts pel Sí Jordi Turull ha sigut el primer que ha sortit a desmentir-ne el contingut a través de Twitter.

Des d'ERC, el portaveu de la formació, Sergi Sabrià, s'ha encomanat al discurs que ha expressat JxSí i ha subratllat la "prioritat de fer el referèndum pactat". En relació amb l'esborrany publicat pel diari 'El País', ha assegurat que el document "deu correspondre a algun dels estudis" que, ha apuntat, molts juristes estan fent per explorar les possibilitats legals de fer el referèndum. "No és el nostre document i ens en desmarquem totalment", ha remarcat. Sabrià també ha negat la validesa de l'esborrany i ha deixat clar que "no és el text amb el qual s'està treballant actualment". En ser preguntat, doncs, per les vies amb què s'està treballant, el portaveu d'ERC no hi ha volgut entrar i s'ha limitat a dir que "tot tindrà el seu temps".

Sabrià ha lamentat que el sobiranisme s'estigui "acostumant" a les actuacions de la fiscalia. És un esborrany "desmentit pels seus mateixos autors", ha assenyalat. "I això tampoc atura la fiscalia, doncs endavant les atxes, a nosaltres no ens aturaran", ha sentenciat.

stats