Política 26/06/2011

El Govern aposta perquè cada ciutadà esculli un diputat directe per al seu districte

Ortega confia que CiU i PSC seran capaços de posar-se d'acord per aprovar una llei electoral

Acn
1 min
Joana Ortega

BarcelonaLa vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha apostat aquest diumenge perquè cada ciutadà esculli un diputat directe per al seu districte, amb un per cada comarca, barri de Barcelona o gran ciutat. En declaracions a RAC1, Ortega ha avançat això com un principi que l'executiu defensarà en les negociacions sobre la Llei electoral.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'altre gran eix és mantenir l'equilibri territorial. Aquest setmana continuaran els contactes amb CiU i PSC per veure si hi ha possibilitats d'aprovar una llei que està pendent des del 1980 i que pot servir, segons Ortega, per apropar els polítics a la ciutadania i superar el clima d'indignació. Ortega ha defensat avançar en la línia de posar fi a les llistes tancades, i això significa, ha dit, "que el fet que cada districte de la ciutat i que cada comarca pugui tenir un diputat escollit directament dóna aquest plus de proximitat entre el polític i el ciutadà". Ha afegit, a més, que permetria un "rendiment de comptes més directe".

Però a més, ha reivindicat un model de país "equilibrat territorialment", i per això ha opinat que el sistema ha de ser proporcional "perquè no hi hagi cap zona del país que per estar menys poblada tingui menys pes polític al conjunt de Catalunya".

El Govern, que té com a referència el model alemany, vol pactar la llei electoral en els dos primers anys de legislatura i busca primer un acord amb el PSC tenint en compte que cal el suport de dos terços del Parlament perquè s'aprovi la normativa.

stats