Política 14/06/2016

El Govern no descarta un referèndum unilateral sempre que tingui “una homologació internacional”

"Del full de ruta no ens n'apartem, però podem escoltar totes les opinions", admet la portaveu de l'executiu, Neus Munté

Acn
2 min
La portaveu del Govern, Neus Munté, a la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu

BarcelonaLa portaveu del Govern, Neus Munté, ha deixat clar aquest dimarts que l'executiu té una posició "absolutament unitària" respecte a un full de ruta sobiranista, el qual –ha dit– es manté "vigent" tot i el trencament del pacte d'estabilitat amb la CUP. La també consellera de la Presidència, però, no ha descartat un referèndum unilateral d’independència (RUI), una opció que ha condicionat al fet que tingui "tota legitimació democràtica" i una "homologació de caràcter internacional". "Del full de ruta no ens n'apartem però podem escoltar, només faltaria, totes les opcions que vagin en la mateixa línia", ha insistit en la roda de premsa posterior al consell executiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Preguntada sobre la consulta interna que farà l’Assemblea Nacional Catalana (ANC)(ANC) sobre el RUI, Munté ha evitat pronunciar-s’hi argumentant que el Govern té "màxim respecte" per les estratègies de les entitats i ha afegit que "qualsevol debat intern en aquest sentit és absolutament benvingut".

La consellera ha admès que la consulta del 9-N és el més aproximat a un referèndum, tot i recordar que va acabar sent un procés participatiu perquè es van frustrar altres fórmules per fer un referèndum. Munté creu que cal esperar a veure el resultat del 26-J i si el nou govern espanyol fa algun tipus de proposta de consulta. La consellera de la Presidència ha recordat, en aquest sentit, que el Govern sempre ha dit que està disposat a parlar d’un referèndum si l’Estat ho planteja i ha defensat que aquesta posició és "perfectament compatible" amb el full de ruta de l’executiu.

Recurs d'inconstitucionalitat contra dues lleis estatals

El Govern ha aprovat aquest dimarts interposar un recurs d'inconstitucionalitat contra diversos preceptes de dues normes estatals en matèria d'administració pública: la llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques i la llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic. El recurs de l'executiu estima que les dues lleis vulneren les competències de la Generalitat reconegudes en l'Estatut d'Autonomia de Catalunya.

stats