DEBAT DE POLÍTICA GENERAL
Política 16/09/2014

Herrera: "No neguem la desobediència però hem de parlar quin és l'instrument de la desobediència"

ICV demana al Govern que es personi en totes les causes obertes contra el clan Pujol

Sara González
3 min

BarcelonaEl president del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ja fa dies que defensa que cal defensar la consulta "amb fermesa" però tenir responsabilitat "per no cremar-la". Tot plegat, una manera de posar condicions a la consulta sí o sí. El líder ecosocialista, però, ha matisat aquest dimarts al debat de política general que això no implica que el seu partit rebutgi la desobediència que reivindiquen ERC i la CUP si el Tribunal Constitucional veta la consulta, sinó de garantir un marc perquè el 9-N es pugui fer la consulta amb "garanties democràtiques" que tingui "credibilitat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No neguem la desobediència, però hem de parlar de quin és l'instrument de la desobediència", ha assegurat el líder d'ICV. Herrera ha advertit que en aquest procés el principal problema és el president espanyol, Mariano Rajoy, i "l'al·lèrgia a la democràcia" que té el PP. Però també ha anomenat un segon problema: les maneres de fer de la política catalana de buscar "falsos enemics". "Estem davant d'un estat fort, amb armes i aliats, que sap que el seu principal aliat és la manca d'unitat", ha advertit.

És per això que ha demanat anar "pas a pas" mantenint la unitat en la defensa del dret a decidir i sense avançar escenaris per estudiar les vies que permetin fer una consulta que es celebri "en condicions" a tot Catalunya. El president de la Generalitat, Artur Mas, ha agraït el compromís dels ecosocialistes amb la consulta tot compartint que cal estar units davant d'un Estat fort, com és Espanya.

Herrera ha dubtat de si avançar les eleccions és el més "encertat" si no es fa la consulta del 9-N, però ha assegurat que la seva formació està preparada "per guanyar-ho tot": la consulta per decidir el futur de Catalunya però també el de construir una alternativa que permeti un país "just, net i lliure".

En aquest sentit, Herrera ha subratllat que el moviment 15-M i el de la Diada estan lligats en la voluntat d'aconseguir un "repartiment del poder diferent". En aquest sentit ha fet referència al cas Pujol, per una banda, i a les retallades per l'altra. El coordinador nacional d'ICV ha denunciat que la confessió de l'expresident Jordi Pujol afecta la "credibilitat de Catalunya", obliga el país a mirar-se "al mirall" i demostra que han fallat els contrapoders. Segons ell, l'executiu català ha de plantar cara a aquesta situació i per això ha demanat al Govern de la Generalitat que es personi en totes les causes obertes contra el clan Pujol en comptes de defensar que es tracta d'un "cas familiar".

Un cop més, el coordinador nacional d'ICV ha lamentat que el Govern hagi estat "entusiasta" amb les polítiques d'austeritat i ha retret a Mas que en el seu discurs d'arrencada del debat de política general no hi hagués "ni un bri d'autocrítica" ni es parlés de desigualtat. Herrera ha lamentat especialment el 16% de retallades en Sanitat i ha denunciat que el Govern estigui utilitzant els funcionaris d'"ostatges". Mas ha defensat que el context de crisi econòmica i la política de Madrid no li han donat marge i ha recordat que, malgrat tot, el seu executiu ha apujat impostos i el país "està fent un tomb". De fet, ha retret als ecosocialistes que van ser ells els primers en retallar als funcionaris sota el govern de Zapatero.

Herreraha dubtat de si avançar les eleccions és el més “encertat” sino es fa la consulta del 9-N, però ha assegurat que la seva formacióestà preparada “per guanyar-ho tot”: la consulta per decidir elfutur de Catalunya però també el de construir una alternativa quepermeti un país “just, net i lliure”.

Enaquest sentit, Herrera ha subratllat que el moviment 15-M i el de laDiada estan lligats en la voluntat d'aconseguir un “repartiment delpoder diferent”. En aquest sentit ha fet referència al cas Pujol,per una banda, i a les retallades per l'altra. El coordinadornacional d'ICV ha denunciatque la confessió de l'expresident Jordi Pujol obliga el país amirar-se “al mirall” i demostra que han fallat els contrapoders.Segons ell, l'executiu català ha de plantar cara a aquesta situaciói per això ha demanat al Govern de la Generalitat que es personi entotes les causes obertes contra el clan Pujol.

Uncop més, el coordinadornacional d'ICV ha lamentatque el Govern hagi estat “entusiasta” amb les polítiquesd'austeritat i ha retret aMas que en el seu discurs d'arrencada del debat de política generalno hi hagués “ni un bri d'autocrítica” ni es parlés dedesigualtat. Herrera ha lamentat especialment el 16% de retallades enSanitat i ha denunciat que el Govern estigui utilitzant elsfuncionaris d'”ostatges”.

stats