Política 01/11/2014

Homs: "Aquesta consulta ara ja està en mans de la gent, dels voluntaris"

El conseller de Presidència i portaveu del Govern veu ara ja "imparable" el 9-N malgrat la impugnació del govern espanyol, perquè el 9-N "està en fase autoexecutòria". Acusa el govern del PP d'utilitzar Catalunya per desviar l'atenció dels casos de corrupció que l'assetgen

Ara
2 min

BarcelonaEl procés participatiu del 9 de novembre és a aquestes alçades "imparable" perquè ha entrat ja en una fase "autoexecutòria" després que s'hagi "dissenyat" de manera que quedi "en mans de la gent, dels voluntaris". Així ho ha assegurat el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, en una entrevista a Catalunya Ràdio en la qual ha assegurat que el 9-N, malgrat que no generarà un mandat democràtic, "no serà neutre" sinó que servirà per "tancar una etapa i obrir-ne una de nova".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, per Homs el 9-N "tindrà un impacte polític enorme si hi ha una participació com la que s'intueix", que no ha volgut aventurar. Durant l'entrevista, el conseller ha obert la porta a portar Espanya a instàncies judicials internacionals després de denunciar el que el president de la Generalitat, Artur Mas, va considerar un autèntic "abús de poder" de l'Estat per prohibir el procés participatiu del 9-N. Per això, ha reclamat "seny jurídic" a l'Estat.

Davant la previsible suspensió del nou 9-N per part del Tribunal Constitucional, Homs ha assegurat que no veu "cap motiu per haver de fer cap pas enrere per part de ningú". Ha evitat concretar, però, si una de les possibilitats perquè el Govern esquivi la prohibició passa per cedir el lideratge del procés participatiu al Pacte Nacional pel Dret a Decidir. De moment, però, el president del Pacte, Joan Rigol, ja s'ha ofert per "assumir el que calgui".

Campanya de la por i cortina de fum

Per Homs, el nou embat del govern espanyol és una "maniobra per introduir confusió i atemorir la gent, però no s'ha de tenir por de res". I encara més enllà d'això, ha considerat que el PP busca també crear una "cortina de fum" per desviar tant com sigui possible l'atenció al voltant dels casos de corrupció que assetgen els populars amb la desarticulació, aquesta setmana, de la trama corrupta integrada per càrrecs del PP, entre ells el número dos d'Esperanza Aguirre a la Comunitat de Madrid, Francisco Granados, que ja ha passat la nit a la presó.

Homs no ha volgut entrar a valorar les declaracions d'Oriol Junqueras aquest dissabte al diari 'El País' en què rebutja la possibilitat d'una coalició electoral d'Esquerra amb Convergència i insta a prioritzar un compromís programàtic compartit per a la declaració d'independència després d'unes eleccions referendàries. "El Govern està obsessionat amb la unitat política catalana", diu, i no contribuirà a accentuar el que ha considerat "elements de dissens de la unitat política pel 9-N". Això sí, ha afirmat que la concreció del calendari electoral s'haurà de començar a posar damunt la taula a partir del 10 de novembre.

stats