POLÍTICA
Política 11/12/2013

La trama de les ITV va crear una xarxa opaca per ocultar Pujol, segons Hisenda

Volia crear un "entramat societari" que dificultés el coneixement de la identitat dels seus "verdaders partícips"

Efe
2 min

BarcelonaLa xarxa acusada d'arreglar la concessió d'inspeccions de vehicles (ITV) a Catalunya volia crear un "entramat societari" que dificultés el coneixement de la identitat dels seus "verdaders partícips", entre ells el diputat de CDC Oriol Pujol, segons conclou l'Agència Tributària en un informe.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que manté imputat Oriol Pujol, ha rebut un últim informe de la unitat de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, al qual ha tingut accés Efe, que resumeix els correus electrònics intervinguts i altres documents confiscats relacionats amb la causa.

A partir d'aquestes trucades i documents intervinguts, Hisenda dedueix la intenció dels empresaris de la trama ITV investigats de "crear un entramat societari que dificulti el coneixement de la identitat dels veritables partícips", del qual Upprime Energy seria la societat utilitzada per aconseguir aquests objectius.

De fet, en l'acte en què va acordar la imputació d'Oriol Pujol, el jutge apreciava indicis que el diputat convergent "compartiria amb un dels empresaris imputats una participació a la societat Upprime", que precisament havia de resultar afavorida amb la remodelació de les concessions d'ITV.

Per això, manté l'Agència Tributària, els imputats van crear al setembre de 2011 l'empresa Molkolan, l'única finalitat de la qual seria "la d'aparèixer com una societat interposada que participés al seu torn en un 30% d'Upprime Energy".

A més, per a la creació de Coriander, una de les dues empreses que integraven Upprime Energy al costat de Ficosa, es va elegir "un advocat de confiança d'Oriol Pujol", Modest Llopis de Aysa, i l'operació es va formalitzar al despatx notarial de la dona del lletrat.

L'informe de l'Agència Tributària esmenta diversos correus electrònics en els quals l'advocat Modest Llopis assessora l'empresari imputat Sergi Alsina sobre la venda de participacions a tercers, en què "s'indica com fer-ho de la manera més opaca possible".

Entre aquests correus, en destaca un de març de 2013 en què Llopis va assessorar Alsina sobre "diversos maneres de realitzar una transmissió d'accions i on sembla que el motiu principal és que no quedi constància de l'esmentada transmissió".

L'informe d'Hisenda inclou un document en el qual es va signar l'acord de "joint venture" per a la constitució d'Upprime, que revela que l'empresa "desenvoluparà un projecte d'eficiència energètica i inspecció tècnica de vehicles" i, entre els seus objectius de negoci, cita l'adjudicació d'un lot d'ITV al setembre de 2012.

També l'escrit de l'Agència Tributària incorpora un apartat amb documents confiscats que apunten que Oriol Pujol seria també "propietari o beneficiari de, com a mínim, una de les societats que figuren a nom del seu cònjuge, Anna Vidal Maragall", Serveis i Participació nova D.S.L.

La dona del diputat de CDC ja va declarar com a testimoni el mes de maig passat davant del jutge i va admetre que va cobrar una factura de 200.000 euros de l'empresa de l'imputat Sergi Alsina, amic personal d'Oriol Pujol, per un informe d'assessorament en el procés de reconversió industrial de la firma Sharp.

L'Agència Tributària esmenta una altra societat d'Anna Vidal, Avima Projectes S.L.. L'únic client d'aquesta empresa des de la seva constitució van ser empreses administrades per ella mateixa o per Sergi Alsina i la facturació es va incrementar el 2011 un 1.291,53% respecte a l'any anterior.

Entre els anys 2008 i 2009, no es va declarar cap tipus de facturació d'aquesta empresa, afegeix l'Agència Tributària en el seu informe.

stats