Política 25/12/2011

IU no es creu el rei i Compromís li retreu que no parlés explícitament de "corrupció"

Cayo Lara recorda els "cinc anys de silenci" que Joan Carles de Borbó ha mantingut respecte als afers del seu gendre. Joan Baldoví recorda que l'any 1994, arran del cas Roldán, sí que va parlar de "corrupció". El BNG també troba que la referència a Urdangarin havia de ser més clara

Efe
2 min

MadridNo tots els partits es conformen amb les paraules del rei en el seu discurs de Nadal, en què va advertir que "la justícia és igual per a tothom" i que "qualsevol acció censurable ha de ser jutjada i sancionada", en relació amb la possible implicació del seu gendre, Iñaki Urdangarin, en una trama corrupta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més d'ERC, també han criticat el discurs IU i els valencians de Compromís. El diputat al Congrés de Compromís, Joan Baldoví, ha admès que va ser "un discurs adequat i el rei va ser valent d'abordar un tema personal", però li retreu que no va anomenar ningú de manera explícita i que "no va parlar directament de corrupció, cosa que sí que va fer l'any 1994 amb el cas Roldán". El dirigent valencianista també va trobar a faltar que en parlar de la crisi es fes referència "a les víctimes que ho estan passant malament", ja que, si bé "hem de sortir junts i units d'aquesta situació", l'esforç "no ha de recaure més sobre la part més dèbil de la societat".

El líder d'IU, Cayo Lara, ha assegurat que si fos veritat que la justícia és igual per a tothom, "no hi hauria hagut cinc anys de silencis [des que el rei va conèixer les irregularitats del seu gendre] i el duc de Palma estaria ara imputat". Igualment, Lara ha reclamat "democràcia real" per poder escollir el cap d'Estat i li ha retret que aparegués en el missatge televisat amb una foto d'ell mateix entre Rajoy i Zapatero, una imatge de la presa de possessió de Rajoy que es veia perfectament a la tauleta que Joan Carles I tenia al costat mentre pronunciava el discurs. Aquest gest, segons Lara, "simbolitza el bipartidisme que ha portat a Espanya cinc milions d'aturats i un deteriorament important de les institucions".

El diputat del BNG Francisco Jorquera també ha dit que ha trobat a faltar una referència més clara al cas Urdangarin, i ha reclamat al rei que el lament no es quedi en retòrica i apliqui més transparència a la Corona.

stats