Política 09/07/2017

Iceta no preveu trencar el pacte amb Colau per l'1-O i confia que no farà res d'il·legal

El primer secretari del PSC lamenta que "amb el referèndum intentin crear problemes en altres partits", com al mateix PSC i als comuns

Europa Press
3 min
El líder del PSC, Miquel Iceta,  al congrés del PSOE.

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, no contempla que el referèndum anunciat per a l'1 d'octubre afecti el pacte de govern dels socialistes amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, perquè està convençut que la líder dels comuns no farà res d'il·legal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista amb Europa Press, ha destacat que "és obvi que no s'estan donant les garanties pròpies d'un referèndum" a la consulta anunciada pel Govern, i ha recordat que ni tan sols s'ha convocat oficialment ni s'ha registrat la llei que ha d'emparar-la.

"Com se'ls pot demanar que es pronunciïn sobre una cosa que no existeix?", s'ha preguntat, i ha estès aquesta mateixa qüestió a la resta de partits que no comparteixen el full de ruta de JxSí i la CUP.

Puntualitza que la consulta que promet el Govern "no és un referèndum, és un simulacre" que no pot celebrar-se perquè és il·legal, i considera que s'està intentant responsabilitzar ajuntaments i culpar la resta de partits per no assumir un fracàs.

"Amb el referèndum intenten crear problemes en altres partits, com es veu amb els comuns i en la insistència sobre què faran", com també ell ho constata en una pressió que tracten de traslladar als alcaldes socialistes, la qual cosa fa pensar si l'objectiu real d'aquest procés és la independència o l'intent de dominar l'agenda política, ha considerat.

Un altre 9-N

Iceta creu que l'única cosa que podria haver-hi l'1-O és una nova consulta participativa com la del 9 de novembre del 2014, però aleshores ni l'Ajuntament de Barcelona ni cap altre va haver-hi de col·laborar perquè era una mobilització ciutadana i no una votació vinculant: "Ara passaria el mateix".

Per això, no creu que es trenquin pactes municipals com el de Barcelona i el de Girona, on el PSC comparteix govern amb el PDECat, i recorda que tots aquests acords es van fer en clau local i buscant el benefici dels ciutadans.

"Ens posem d'acord en un pla d'actuació municipal i, sobre les qüestions que tenen a veure amb debats de política catalana, cada partit manté la seva autonomia i llibertat", com es va evidenciar la setmana passada a l'Ajuntament de Barcelona davant una moció del PP contra l'1-O, la qual rebre el suport del PSC i va ser rebutjada pels comuns.

Nou pactes

Iceta creu que el Govern es quedarà sense horitzó polític després de l'1-O i que el més assenyat seria convocar eleccions autonòmiques, un escenari en què ERC surt com a força preferida a les enquestes però no amb prou força per governar en solitari.

El PSC s'ofereix com a partit per ajudar el futur Govern des de dins i des de fora, però avisa que només pactarà "amb aquells que vulguin arribar a acords amb les institucions espanyoles i treballar per un millor finançament, autogovern i reconeixement de la plurinacionalitat" d'Espanya.

Amb ERC hi pactaria si recuperés l'esperit de l'Estatut i del tripartit, però dubta que els republicans estiguin "en condicions de renunciar a la independència".

També ha constatat que no hi ha càrrecs d'ERC inhabilitats ni jutjats pel procés sobiranista i que el PDECat és l'únic partit damnificat en els tribunals: "Els està agafant un cert complex dels 'Deu negrets'. Mas, Ortega, Rigau, Homs… Ja n'hi ha uns quants i tots són del PDECat".

"S'insinua que el PDECat és el tou", en relació amb ERC. "Els altres s'omplen la boca, però qui està pagant els plats trencats fins ara és el PDECat", afegeix.

Reunió a Barcelona

L'executiva del PSOE aterrarà dijous a Barcelona en ple procés independentista per reunir-se amb la direcció del PSC, i Iceta explica que els socialistes donen molta importància a Catalunya: "El tema català ocuparà una part molt important" de la trobada.

La direcció del PSOE també anirà a Barcelona per donar suport a Iceta en la seva proclamació com a candidat del PSC per a les pròximes eleccions autonòmiques que es convoquin, en un acte que se celebrarà dissabte al Palau de Congressos de Catalunya.

stats