Política 02/03/2016

Iglesias encén el PSOE: "Felipe González té el passat tacat de calç viva; vigili, senyor Sánchez"

Podem ha recuperat el discurs més d'esquerres per castigar el líder socialista. Llança dures crítiques a 'la naranja mecánica' de C's i als "fills polítics del totalitarisme", el PP

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha parlat per primera vegada aquest dimecres des de la tribuna d'oradors del Congrés.

MadridNomés l'inici ja ha estat un avís per a navegants: Pablo Iglesias recuperaria el discurs dels seus inicis. "No fallaré als meus", ha aclarit. Salutació en totes les llengües cooficials de l'Estat, matís sobre a qui anava dirigit el discurs -la gent que el mirava per la televisió i no pas l'hemicicle- i un homenatge a les víctimes de la dictadura. El primer: Salvador Puig-Antich, que avui es compleixen 42 anys de la seva mort.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder de Podem s'ha estrenat a la tribuna d'oradors del Congrés dels diputats amb un discurs contra tothom. Portant la provocació de les tertúlies a l'hemicicle i recuperant el discurs més d'esquerres per castigar Pedro Sánchez. Amb dures crítiques a Mariano Rajoy i Albert Rivera i també a l'herència del PSOE, a qui ha personalitzat en l'expresident socialista Felipe González. "Vigili amb qui té el passat tacat de calç viva", ha advertit Iglesias ja en l'últim torn de rèplica. Un missatge que ha encès la bancada socialista i ha obligat el president de la cambra baixa, Patxi López, a cridar a l'ordre.

"Vostès sols no són de fiar", ha advertit al PSOE. Iglesias ha acusat Pedro Sánchez de "capitular" per pactar amb Ciutadans. Ha lloat les sigles del PSOE, però ha advertit el líder socialista que "si segueix cedint a la pressió taronja no li estranyi que un dia els treballadors l'obliguin a lliurar la S i la O de les seves sigles". "Vigili la 'naranja mecánica': els que li van prohibir pactar amb nosaltres el lliuraran al PP", ha afegit.

Crida a rectificar

Amb tot, el líder de Podem no ha renunciat a la negociació. "Negociï amb nosaltres", ha demanat Iglesias a Sánchez, desmentint que un govern d'esquerres no sumi, tal com assegura el PSOE. En aquest sentit, ha tornat a reivindicar un govern presidit per Sánchez amb Podem i IU. "No hi ha en la nostra dignitat ni en la nostra fermesa cap ànim de venjança. La nostra lleialtat serà igual de ferma si rectifiquen vostès i es posen d'acord amb nosaltres. El temps del bipartidisme s'ha acabat", ha assenyalat.

Un míting de precampanya?

Iglesias ha optat poc per la conciliació i el seu torn de rèplica ja ha estat més propi d'un míting de precampanya electoral. Els xocs entre el PSOE i Podem han evidenciat que els ponts entre l'arc de l'esquerra ja estan dinamitats. "Aquesta tribuna és presentar un programa de govern i no començar la campanya electoral", ha etzibat Iglesias.

Catalunya, al torn de rèplica

Més enllà de saludar en català, Iglesias ha evitat entrar en la qüestió territorial durant el primer discurs. Sánchez l'ha obligat a treure el tema, erigint un referèndum com a qüestió insalvable entre els dos partits i comprometent-se a no permetre el dret a decidir a Catalunya.

Temps repartit amb les confluències

El discurs d'Iglesias ha estat més breu que Mariano Rajoy perquè ha cedit cinc minuts a les confluències, que no han aconseguit grup propi. Xavier Domènech, d'En Comú Podem, ha estat el segon a pujar i després En Marea. Domènech ha tingut cinc vegades menys temps de paraula que no pas ERC i Democràcia i Llibertat en aquest discurs d'investidura. Joan Tardà i Francesc Homs tindran 30 minuts cadascun.

Pedro Sánchez ha dit que no volia caure en l'insult, però Iglesias l'ha obligat a elevar el to i a aferrar-se al discurs més dur. Tot just començar el torn de rèplica, ja ha criticat que Podem considerés Araldo Otegi un "pres polític" i ha recordat l'assassinat per ETA d'Isaías Carrasco, del PSE-EE.

Repassem les crítiques de Podem a PP, C's i el PSOE:

  • Al PP: "Vostès són fills polítics del totalitarisme".
  • A Rivera: "El polític que no té més bandera que acostar-se als podersos pot convertir-se en marioneta dels poderosos". Li ha reconegut que és un polític hàbil i que podria haver estat perfectament un líder del Komsomol, l'organització juvenil del Partit Comunista de la Unió Soviètica i cap d'Esquadra després de la Guerra Civil.
  • Al PSOE: "El seu partit també va ser el del crim d'Estat. Desconfiï dels que tenen el passat tacat de calç viva" (sobre Felipe González i els GAL).

Cinc minuts per a En Comú Podem

El portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, també ha intervingut en el debat d'investidura per reclamar als progressistes catalans, amb referència explícita al PSC, que deixin de plantejar el debat en termes d'"alternativa PP o PSOE" i es posin al costat del "reconeixement nacional de Catalunya" forçant els socialistes espanyols a optar per un acord d'esquerres que reconegui el referèndum català en lloc d'alinear-se amb l'immobilisme de Ciutadans. "Sigueu lliures d'una vegada, construïm el futur plegats. Fem caure espigues d'or", ha conclòs Domènech, que ha fet els minuts finals del seu discurs en català des de la tribuna, un gest tolerat aquest cop pel president de la cambra baixa, el socialista Patxi López.

stats