ENTREVISTA
Política 01/08/2015

Jaume Collboni: “ERC ha avalat amb la llista única la refundació de CDC”

Les eleccions que van catapultar Colau a l’alcaldia de Barcelona van deixar el PSC en una situació fràgil a Barcelona: d’11 a 4 regidors. El grup que encapçala Jaume Collboni busca recuperar el seu espai i entén que la ciutadania ha votat a favor del gir a l’esquerra.

Maria Ortega
3 min
Jaume Collboni: “ERC ha avalat  amb la llista única  la refundació de CDC”

BarcelonaLes eleccions que van catapultar Colau a l’alcaldia de Barcelona van deixar el PSC en una situació fràgil a Barcelona: d’11 a 4 regidors. El grup que encapçala Jaume Collboni busca recuperar el seu espai i entén que la ciutadania ha votat a favor del gir a l’esquerra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

¿El PSC continua disposat a entrar al govern de Barcelona?

Vam fer un acte de confiança investint Colau com a alcaldessa i ho vam fer perquè creiem que hi ha una oportunitat per governar de nou la ciutat des de l’esquerra. La nostra és una aposta per la governabilitat, que no vol dir necessàriament entrar al govern. Barcelona no es pot permetre perdre quatre anys més.

¿Que ERC sigui el soci preferent condiciona el PSC?

Si Colau vol un govern estable, això passa, com a mínim, perquè s’entengui amb dues forces. El debat sobre la independència ha d’estar al marge d’un acord de ciutat. Si es barregen els debats, no hi podrem ser.

I si Colau va a la Meridiana l’11-S?

No hi hauria d’anar perquè és una manifestació a favor de la llista de Mas i perquè l’alcaldessa ha de representar tots els barcelonins.

Vostès han fet front comú amb CiU, Ciutadans i el PP per frenar la rebaixa de sous que volia Colau.

Quan tens les idees clares és igual amb qui t’alinees. Defensem que la política ha d’estar retribuïda adequadament. No vull que l’alcaldessa de la meva ciutat cobri 2.200 euros. Retribuir els polítics adequadament és una conquesta de l’esquerra.

¿S’havia de treure el bust de Joan Carles I de la sala de plens?

Va ser un error en les formes. Van contraprogramar un ple que tenia continguts importants per a la ciutat en matèria de lluita contra la pobresa i les desigualtats amb un gest de política espectacle. Estic a favor de revisar la simbologia de la ciutat, però sempre que es faci des de la llei i de manera acordada amb els grups. Si hi hagués hagut debat, probablement hauríem votat a favor de treure’l, però per posar-hi el de l’actual cap d’estat, que és el que diu la llei.

¿Com veu unes Festes de la Mercè sense missa oficial?

Estem en un estat aconfessional i som partidaris de separar les litúrgies religioses i civils, però no podem negar l’origen religiós de la festa de la Mercè. Jo aniré a la missa i ho faré per respecte a la tradició que dóna sentit a la festa i a la religió catòlica.

Què ha de fer el PSC per reflotar a Barcelona?

El que ha passat a Barcelona s’ha produït en totes les grans ciutats espanyoles: Madrid, València, Saragossa... El socialisme a Espanya té un problema a les grans ciutats. En segon lloc, i fent autocrítica, crec que hem estat quatre anys sense fer una bona oposició. I aquí no vull personalitzar en ningú i també m’hi incloc. No ho hem fet bé o per absència o per canvis de referents. I també hi ha el factor Colau, que és un personatge públic molt potent des del punt de vista mediàtic. Ella sola ja arrossegava molts vots i això es veurà en les eleccions del 27-S, on també hi ha una confluència d’esquerres però no serà igual.

Lluís Rabell no té tanta tirada...

No, en absolut, i això es notarà molt. Tot i venir de tradicions similars, Lluís Rabell no té la transcendència de Colau, que era un adversari que competia molt directament pel nostre electorat. És un vot que confiem recuperar.

Com?

Recuperant coherència i credibilitat. Esperem que els resultats siguin puntuals. Hem de resintonitzar amb capes de la classe mitjana i els barris.

Com veu el projecte del PSC per al 27-S?

És una combinació que està molt bé: una persona amb experiència, coneixement i credibilitat, com és Miquel Iceta, i la candidatura que en gran mesura és el nou PSC, amb gent jove com Eva Granados i Ferran Pedret.

Quin seria un bon resultat?

Crec que podem mantenir posicions.

ERC va estendre la mà a l’esquerra després del 27-S. ¿El PSC s’hauria de sumar al Govern si Junts pel Sí guanyés amb una àmplia majoria?

Quan fan aquests comentaris estan curant la mala consciència per haver pactat amb Mas i haver-li salvat la cara. ERC ha comès un error històric perquè avala de facto les retallades i casos de corrupció gravíssims per als quals encara no s’han donat les respostes necessàries i, al final, ha avalat la refundació de CDC. Veig possible l’acord amb la candidatura de Rabell però no amb Junts pel Sí.

¿Està disposat a fer un pas endavant de cara al congrés que el partit celebrarà a finals d’any?

Sí, però no com a primer secretari ni a primera línia. Assumiré la meva responsabilitat en la mesura que és difícil pensar en un PSC refundat, que és el que crec que ha de fer, sense que Barcelona estigui refeta.

stats