Política 29/07/2012

Collboni alerta que el concert basc és un "privilegi" insostenible

El portaveu del PSC exigeix al PSOE que sigui "sensible" amb la proposta de nou model de finançament aprovada pel Parlament

Acn
3 min
El socialista Jaume Collboni va donar ahir 24 hores a Mas per comparèixer a iniciativa pròpia.

BarcelonaEl portaveu del PSC, Jaume Collboni, ha considerat aquest diumenge que el concert econòmic del País Basc i la quota de Navarra són "privilegis" històrics insostenibles. Els socialistes catalans van rebutjar la setmana passada al Parlament el model de concert per a Catalunya que, en canvi, tant el PSOE com els socialistes bascos i navarresos defensen sense fissures al País Basc i Navarra. Per Collboni, el concert econòmic basc "no és un model ni exportable ni reproduïble. Forma part de la història i d'uns privilegis mantinguts que no són sostenibles en el temps", ha asseverat després d'apostar per un model de "coresponsabilitat", amb agències tributàries territorials amb presència de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Jaume Collboni ha reclamat també al PSOE que sigui "sensible" amb la proposta que va sortir del Parlament. Tot i això, ha admès que l'actitud del PP i del govern espanyol és "negativa" i ha denunciat un possible "xantatge" dels populars en barrejar pacte fiscal i fons de liquiditat. Collboni, però, creu que aquesta postura dels populars hauria estat "més moderada" si el PSC hagués estat inclòs al pacte de tots els punts de la proposta. Els socialistes, però, no es van voler sumar a la Hisenda pròpia que avalen CiU, ICV-EUiA i ERC.

Missatge al PSOE

Jaume Collboni s'ha mostrat escèptic davant el resultat de la negociació del pacte fiscal amb el govern espanyol. Però, tot i això, el portaveu del PSC no ha volgut deixar passar l'oportunitat de remarcar que cal "exigir" a Madrid que encari l'assumpte amb la importància que es mereix. En aquest sentit, el socialista no només s'ha referit al PP i al govern espanyol, sinó que també ha mirat els seus companys del PSOE. Tot i admetre que no sap quina serà la seva reacció quan s'hi hagin d'enfrontar, Collboni ha dit: "De la mateixa manera que exigim sensibilitat i sentit comú al govern de l'Estat, també en demano als companys del PSOE". "Però jo no parlo per ells, ells hauran de fer el seu posicionament un cop arribi la proposta del Parlament, que inclou, a més, molts punts votats i consensuats amb el PSC. Esperem que siguin sensibles amb la proposta", ha sentenciat el portaveu dels socialistes catalans. El líder del PSC, Pere Navarro, va assegurar la setmana passada que el PSOE s'abstindrà davant la proposta del Parlament si arriba al Congrés.

Amb tot, Collboni és conscient que l'abstenció del PSC en un punt tan troncal en la proposta de pacte fiscal com el de l'agència tributària deixa els socialistes desplaçats, i en culpa, en part, el fet que el Govern de CiU no fes els esforços que creu que haurien d'haver fet per sumar-los. Això, ha dit Collboni, "és una mala notícia per a nosaltres i per a la imatge del país". A a més, el socialista considera que afectarà la negociació entre els executius. "Ara, quan el Govern vagi a Madrid a negociar es trobarà una actitud reticent, si no directament negativa, del PP, que hauria d'haver estat més moderada si el PSC hagués estat inclòs en la proposta", ha considerat, lamentant que això "no hagi estat així".

Cap decisió sobre la desobediència de Maragall

En la votació al Parlament sobre el pacte fiscal, el PSC va tenir un diputat, l'exconseller Ernest Maragall, que va trencar la disciplina de vot i va donar suport a tot el document del costat de CiU, ICV-EUiA i ERC. La cúpula del PSC ja va avisar que estudiaria el cas. I Jaume Collboni ha assegurat aquest diumenge que encara no hi ha "cap decisió presa al respecte". "Està en procés de reflexió i veurem com s'acaba concretant tot", ha afirmat. Malgrat això, ja ha advertit que "mai fins ara" el PSC s'havia enfrontat a un vot díscol en una qüestió que "ha estat tan debatuda internament com la del pacte fiscal". Això podria agreujar la situació de Maragall, que, tot i que Collboni no ho ha dit explícitament, s'enfrontarà a la discussió sobre la seva decisió dilluns durant la reunió de la direcció del PSC.

stats