Política 07/03/2017

Iceta celebra l'acord amb Ferraz: "Jo vull més PSOE a Catalunya"

El primer secretari dels socialistes catalans assegura que el PSC no ha perdut "sobirania" amb l'actualització del protocol, sinó que ha guanyat "pes polític"

Mariona Ferrer I Fornells
3 min

MadridDia de "celebració" aquest dimarts al carrer Ferraz de Madrid, on Miquel Iceta i Javier Fernández han escenificat la fi de la crisi entre el PSOE i el PSC amb la ratificació de l'actualització de protocol d'unitat en què els socialistes catalans cedeixen sobirania a Madrid per continuar lligats al PSOE. Tant el primer secretari del PSC com el president de la gestora s'han mostrat molt "satisfets" per l'acord. El més expressiu ha estat Iceta: "Jo vull més PSOE a Catalunya i més PSC a Espanya", ha assegurat en roda de premsa després de firmar el pacte. Per al líder dels socialistes catalans, la seva formació "no ha perdut sobirania" amb l'acord sinó que "ha guanyat pes polític". La interpretació que fa Nicaragua del pacte és que continua "exactament igual" que en el protocol del 1978 però que ara tot serà més "clar" perquè els dos partits "es comprometen a compartir més". "Ningú ho ha de veure com una tutela sinó com un enfortiment", ha afegit. Iceta ha agraït la "generositat" del PSOE pel "reconeixement" que fa del PSC i de la necessitat d'una "coordinació política".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al seu torn, el president de la gestora ha estat menys entusiasta després que Iceta capitalitzés la roda de premsa, on ha negat que s'estiguin "sotmetent" al PSOE, com han apuntat fonts de la gestora. "Ara és clar que ho compartim tot: model de societat, d'estat i de partit, obert, participatiu i democràtic", ha assenyalat Fernández, que ha qualificat "d'èxit" l'acord. Ferraz ha celebrat que ara la relació sigui més "simètrica" entre els dos partits, més "ordenada" i "clara". Creu que seran més fàcils de gestionar les diferències amb el nou marc de relacions.

L'arrel del problema va ser la decisió del PSC de trencar la disciplina de vot en la investidura per fer Mariano Rajoy president fa més de 5 mesos. Iceta s'ha mostrat avui "penedit de no haver trobat una solució acordada als problemes" en aquell moment.

Sobre la necessitat de "consensuar" la política de pactes amb el PSOE, Iceta s'ha refermat que "els pactes a Catalunya se seguiran decidint a Catalunya", però just perquè vol "més PSOE a Catalunya", el seu "compromís" i "implicació" han accedit a consensuar-los.

L'altre tema que s'ha tocat en l'acord és la creació d'un cens "específic" perquè els militants del PSC votin a les primàries del PSOE. De cop, els catalans han perdut fins a 3.000 afiliats perquè no podran votar tots els que no hagin pagat l'última quota. Això ha provocat que el PSC passi de la segona posició a la quarta pel que fa al rànquing de federacions a l'Estat i perdi pes tant en el congrés com al comitè federal. "No vull tenir ni un delegat més al congrés ni al comitè federal i si soc la segona o quarta força en afiliats m'és igual, perquè vull parlar en nom dels meus", ha dit per tancar el tema.

Neteja al cens del PSC: perd, de cop, 3.000 afiliats

La firma de l'acord suposa el retorn de la líder del PSC al Congrés, Meritxell Batet, a la direcció del grup parlamentari socialista a la cambra, d'on va ser expulsada després de trencar la disciplina de vot fins que s'actualitzés el protocol d'unitat. A la firma oficial de l'acord a Ferraz hi han assistit els dos equips negociadors, a part de Fernández i Iceta. Per la part del PSC: Batet; el secretari d'organització de la formació catalana, Salvador Illa, i l'alcalde de Cornellà de Llobregat, Antonio Balmón. Pel PSOE: el portaveu de la gestora, l'andalús Mario Jiménez; l'eurodiputada Elena Valenciano i l'exsenador extremeny Paco Fuentes.

stats