CANVI DE CICLE
Política 17/11/2013

Herrera creu que fixar ja data i pregunta de la consulta no és el millor procediment

Coscubiela diu que Mas "no té autoritat" per liderar procés sobiranista

Agències
3 min
Joan Herrera, durant la roda de premsa a la seu d'ICV / ACN

BarcelonaEl coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, considera que fixar la data i la pregunta de la consulta abans de demanar al Congrés el traspàs de la competència per organitzar-la "no està bé plantejat" des del punt de vista del procediment, tot i que subratlla que la seva formació no serà un obstacle per a això. "Nosaltres no ho faríem així perquè des del punt de vista del procediment això hauria de fer-se d'una altra manera", ha afirmat en una entrevista d'Europa Press, en què ha subratllat que la seva formació no obstaculitzarà tot i això que s'arribi a un acord sobre els detalls de la consulta al Parlament abans d'acabar l'any.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Herrera ha lamentat que "a vegades el procés es visqui com si tot fos l'últim sprint" i s'intentin accelerar els terminis, i ha advertit que el dret a decidir no tirarà endavant si s'actua amb càlcul electoral. "El que necessitem és tirar endavant el procés de la forma més rigorosa possible", ha continuat el colíder d'ICV, que ha afegit que la consulta ha de servir per dibuixar un escenari constituent i no només per modificar les relacions entre Catalunya i la resta d'Espanya.

El dirigent ecosocialista ha defensat que ICV-EUiA aposti perquè sigui el Parlament qui porti una proposició de llei al Congrés, i ha negat que amb això vulguin dilatar el camí cap a la consulta. Herrera ha recordat que el seu partit demana des del començament de la legislatura que es porti la petició de la consulta al Congrés: "Els que ara tenen pressa perquè tenen un calendari electoral que complir, haurien de donar explicacions de per què ho han allargat tant".

El coordinador nacional d'ICV ha explicat que intenten pactar un calendari en el qual es comprometen a elevar una proposició de llei signada per 15 diputats catalans si el Congrés bloqueja la iniciativa del Parlament, però ha remarcat la importància de visualitzar que és la Cambra catalana qui lidera la petició d'una consulta.

Coscubiela critica l'ús partidista de la consulta

Al seu torn, el diputat d'ICV al Congrés Joan Coscubiela ha dit aquest diumenge que el president català, Artur Mas, "no té autoritat" per liderar el procés sobiranista perquè va avançar les eleccions per tenir més suport i, en canvi, va recular en escons. En una entrevista al canal 3/24-TV3, Coscubiela ha assenyalat que "Mas no té autoritat per liderar aquest procés", cosa que ha qualificat de "drama", i l'ha acusat d'"utilitzar el legítim dret a la consulta per bloquejar els pressupostos" de la Generalitat.

Així mateix, creu que la direcció del PSC fa un plantejament "poc creïble" en estar a favor del dret a decidir però en contra que el Parlament demani autorització per celebrar un referèndum, pel que ha emfatitzat: "hem d'estar units per a desbloquejar el dret a decidir i si no és viable el referèndum i el PSC no està d'acord, que ens digui quina via planteja".

"Segmentar en funció de l'opció de futur ens afebleix", ha afegit Coscubiela, que veu el PSC, que forma part "del nucli dur" de la societat catalana, fora del grup de partits que demana poder celebrar el referèndum, encara que no seria "ni desitjable ni bo". "Farem tot el possible, no de paraula, sinó de veritat, perquè puguin assumir la proposició (de la consulta), en la línia de la que el PSC ja va votar a Madrid", ha postil·lat Coscubiela, partidari d'una pregunta "clara, inclusiva i transversal" en el referèndum.

stats