CAIGUDA DEL BIPARTIDISME
Política 09/04/2015

Margallo recorre a la victòria dels nazis i els bolxevics per alertar sobre la irrupció de Podem i C's

El ministre avisa que retirar la confiança a PP i PSOE pot "arruïnar un esforç que ha costat moltíssim" i assegura que els electors no voten els nous partits pels programes, sinó perquè són nous

Roger Tugas
2 min
José Manuel García-Margallo, aquest dijous a Barcelona / ACN

BarcelonaEl ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha alertat aquest dijous en una conferència del Cercle d'Economia, de l'auge de noves formacions com Podem i C's en detriment del PP i el PSOE i, per fer-ho, ha recordat les victòries de les formacions nazis i feixistes i de l'auge del comunisme bolxevic els anys 20 i 30. "Ningú diu que no s'hauria de fer una cosa o una altra, ara estem en un moment en què es qüestiona la premissa major", ha començat així una rèplica al president de Freixenet i de la Cambra d'Espanya, Josep Lluís Bonet, que havia demanat "estabilitat política i social" per garantir la recuperació econòmica. Margallo ha continuat recordant la victòria d'Hugo Chávez a Veneçuela o que "una quarta part dels escons del Parlament Europeu estan ocupats per partits antisistema de dreta o esquerra".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una situació d'on ha subratllat els paral·lelismes amb fa prop d'un segle, després de la primera guerra mundial, quan "els partits històrics no poden aturar els partits comunistes i sorgeixen partits feixistes de sentit contrari perquè ja ningú valora la democràcia burgesa", i ha citat explícitament la victòria del nazisme a Alemanya o la del feixisme a Itàlia, i ha insistit: "Jugar amb aquestes coses és molt complicat".

"Per què s'aprecia ara Podem i C's? Pels programes? No, perquè no són PSOE a l'esquerra ni el PP a la dreta", ha reflexionat, i ha alertat que, "si canviem el rumb del que estem fent podem arruïnar un esforç que ha costat moltíssim". "Em preocupa l'estabilitat internacional", ha reconegut, arran de la caiguda arreu d'Europa dels "que hem construït Europa, les dues grans forces, la democràcia cristiana i la socialdemocràcia, que ens hem estat entenent sempre". "El sistema en què guanya un o altre partit funciona bé, l'entesa amb el PSOE en política exterior és plena", ha defensat, i fins i tot ha reconegut que certa discordança en el discurs té un punt de teatre polític.

Finalment, ha afirmat que una situació d'auge de Podem i C's unit "amb el tema de la fragmentació territorial" és "un món que no em vull ni imaginar".

stats