CRISI DEL MODEL AUTONÒMIC
Política 16/01/2011

Zaragoza retreu a Mas que busqui "enemics exteriors" amb el debat sobre les autonomies

El secretari d'organització del PSC subratlla que la intenció del govern espanyol d'homogeneïtzar les autonomies tan sols és un "rumor"

Acn
2 min

BarcelonaEl secretari d'organització del PSC, José Zaragoza, ha acusat el president de la Generalitat, Artur Mas, de buscar "enemics exteriors" en comptes de buscar consensos interns. En una entrevista a Catalunya Informació, Zaragoza ha qualificat de "rumor" la intenció del govern espanyol d'homogeneïtzar les autonomies i ha assegurat que no ha vist el document que inclou la proposta. D'altra banda, el secretari d'organització dels socialistes ha qualificat l'actitud de Mas amb el PSC de grollera i ha assegurat que el president de la Generalitat ha respost "amb males paraules la generositat dels socialistes" que van facilitar-li la investidura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El secretari d'organització del PSC, ha negat que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, estigui gestant una homogeneïtzació o un recentrament de l'estat de les autonomies. Sobre les informacions dels últims dies que apunten a un document del PSOE que proposa una harmonització de les autonomies en un context de crisi econòmica, Zaragoza ha assegurat que no ha vist aquest document que els socialistes espanyols preparen de cara a les eleccions autonòmiques i municipals. Fins i tot, ha instat Mas a "parlar de coses reals i no de rumors".

A més, Zaragoza ha defensat el paper dels socialistes en l'autogovern i ha recordat que van fer "la reforma de l'Estatut a Catalunya, pactat amb Mas, i de València", així com la reforma del sistema de finançament que "aquest any ha donat 2.500 MEUR més a Catalunya", fet que, segons Zaragoza, ha atenuat el dèficit.

Zaragoza ha lamentat que Mas tingui una actitud de "buscar enemics externs" en comptes de buscar consensos. "Es pensa que les decisions econòmiques es prenen en un petit despatx des del Palau" i el fet que busqui enemics exteriors és una "expressió de la seva impotència política" per buscar acords interns, ha afirmat. En aquest sentit, ha instat el president de la Generalitat a no convertir el debat de les autonomies en una "confrontació" i ha expressat la disposició del PSC a buscar solucions.

Sobre la intenció del president Zapatero de liberalitzar els horaris comercials, una competència de la Generalitat, Zaragoza s'ha referit a les declaracions del conseller d'Economia i Coneixenet, Andreu Mas-Colell, i ha ironitzat que "el senyor Mas-Colell és un recentralitzador" del Govern de Mas.

D'altra banda, Zaragoza ha recordat que amb l'abstenció al debat d'investidura de Mas, els socialistes catalans van evitar un "bloqueig institucional" i ha lamentat que CiU no hagi agraït aquest gest i tingui una actitud agressiva contra el PSC. Segons el secretari d'organització del PSC, la resposta de la federació nacionalista ha estat "grollera i de males paraules" i ha lamentat que CiU torni als temps en que confonia el partit i la institució de la Generalitat.

En aquest sentit, Zaragoza ha assegurat que Mas ha convertit el Govern de Catalunya en un govern partidista de cara a les eleccions municipals i n'ha posat dos exemples. D'una banda, ha retret a Mas que en un acte institucional, el dia que va prendre possessió com a president de la Generalitat, assenyalés des del balcó del Palau de la Generalitat l'ajuntament de Barcelona.

stats