Política 08/01/2016

Rull: "Si avui no hi ha un acord per investir el candidat de Junts pel Sí, Mas convocarà eleccions"

En una entrevista amb Antoni Bassas al plató de l'ARA, assegura que l'aprovació de la declaració de ruptura va fer que es "perdés la batalla del context". La coalició i la CUP tornen a citar-se avui divendres en un últim intent

Oriol March
3 min

BarcelonaEl coordinador general de Convergència, Josep Rull, ha assegurat aquest divendres al matí en una entrevista amb Antoni Bassas al plató de l'ARA que "si avui no hi ha acord entre Junts pel Sí i la CUP per investir el candidat de la coalició [Artur Mas], dilluns se signarà el decret de convocatòria d'eleccions". Aquest divendres, ha anunciat, torna a haver-hi una cimera a l'entorn de les entitats sobiranistes, i ha apuntat que hi ha "escasses opcions" que hi hagi entesa. "La posició és molt difícilment movible, perquè reduiríem la base", ha indicat sobre una retirada de Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El dirigent nacionalista ha assenyalat que Anna Gabriel, diputada de la CUP, assegurava abans de les eleccions del 27-S que era irrellevant el nom del president de la Generalitat. "El problema no és el nom", deien en aquell moment, ha volgut recordar Rull, que ha insistit que l'objectiu ha de ser "eixamplar" la base social del sobiranisme. "Mas ja ha dit que en 18 mesos faria un pas enrere, aquesta és la qüestió de fons", ha apuntat Rull, alhora que ha assegurat que va ser "molt complicat" encetar la negociació amb la CUP per la pressió de sectors afins.

La declaració de ruptura

En aquest sentit, el dirigent nacionalista ha apuntat que l'aprovació de la declaració de ruptura del 9-N va fer que es "perdés" l'anomenada "batalla del context". "No vam explicar què deia i què no deia. Hi va haver la sensació que alguns dels elements era que apel·lava a la desobediència", ha assenyalat Rull, que ha constatat que es va fer un "pas endavant" sense tenir "garantida" la rereguarda, és a dir, la formació del Govern.

El coordinador general de Convergència ha apuntat que la majoria independentista formada per 72 diputats no és "operativa". "62 i 10, ara mateix, no sumen", ha considerat Rull, que ha acusat la CUP de "malgastar" una "oportunitat històrica". "S'ha fet encallar el procés", ha indicat. "Potser es va malinterpretar l'abraçada entre Mas i [David] Fernàndez. Però un país s'ha de construir des de les abraçades i des de la capacitat de posar-se d'acord amb la gent que pensa radicalment diferent. Aquesta abraçada, potser, ha generat una percepció diferent del que és la CUP", ha apuntat Rull.

Reedició de Junts pel Sí

"El dia 27-S crèiem que votàvem sobre el què, i ara hem vist que és important el com, una majoria parlamentària que permeti avançar en la presa de decisions. Ara, en una expressió de segona volta, Junts pel Sí pot tenir èxit", ha assenyalat Rull, que ha indicat que "els vots per la independència hi són". "Els hem de transformar en una majoria parlamentària", ha determinat el coordinador general de Convergència.

Rull ha indicat que, en cas de comparèixer per separat, el partit farà servir el seu nom per concórrer al 6-M. "Amb molta claredat d'allò que volem representar", ha insistit el dirigent nacionalista.

Negociació final

Rull és un dels cinc membres de Junts pel Sí que ahir va assistir a la cimera propiciada per les entitats sobiranistes entre la coalició i la CUP en ple enrocament de la legislatura, que probablement s'encaminarà cap al final aquest cap de setmana. El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ja va avisar dimarts que signarà el decret de convocatòria d'eleccions el proper dilluns en cas que no hi hagi cap desllorigador que permeti desbloquejar la seva investidura.

El líder de Convergència no té intenció de fer un pas al costat, tal com li van suggerir ahir diverses veus d'ERC en la reunió del grup parlamentari de Junts pel Sí. "És una qüestió de principis", va argumentar Mas, que ahir, al programa '.Cat' de TV3 va assenyalar que el seu compromís de retirar-se en divuit mesos "decauria" en cas que se'l "vetés" a ell o a l'espai polític que representa.

stats