Política 08/01/2016

Mas pressiona Junqueras per la llista unitària el 6-M

Sosté que obtindria més bons resultats que al setembre

O.m.
3 min
El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va ser ahir al plató del programa .Cat de TV3 quan s’esgota el temps per a la investidura.

BarcelonaL’escenari més probable que tenen al cap Artur Mas i el seu entorn és el d’eleccions anticipades el pròxim 6 de març. La seva intenció, segons ja va explicar dilluns a la direcció de Convergència, és reeditar Junts pel Sí a pesar de les dificultats evidents per tornar a bastir una coalició amb ERC i independents sobiranistes de prestigi. Va ser ahir, en el marc del programa .Cat de TV3, que el president en funcions va fer públiques les seves intencions i, de passada, ho va aprofitar per pressionar els republicans camí del 6-M. “Si hem arribat fins aquí, el millor és que mentre duri el projecte [independentista] la unitat es mantingui”, va considerar Mas, que creu que la segona versió de Junts pel Sí obtindria millors resultats que a les eleccions del 27-S, quan va obtenir 62 diputats i pràcticament el 40% dels vots.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La primera evidència de la reedició de la candidatura, segons el president en funcions, passaria per bastir un executiu en funcions format per CDC, ERC i independents. La proposta fa uns dies que és coneguda per la cúpula republicana, segons Mas, i ahir es va explicar als diputats de Junts pel Sí. “Ja tenim el govern internament acordat. Com que estaria en funcions, convertiríem els comicis del març en una ratificació sobre l’executiu de la coalició”, va dir el líder de Convergència, que va indicar que seria candidat. Fins i tot va alertar que, si se’l veta a ell i a l’espai polític que representa, el seu compromís de plegar en divuit mesos “decauria”. Poc abans havia explicat que no es considerava un polític “agafat a la cadira”.

El president va evitar en tot moment les crítiques a Oriol Junqueras, president dels republicans, que al llarg de les últimes setmanes ha fet evident el seu disgust pels resultats obtinguts per Junts pel Sí el 27-S. “Hem fet molta feina plegats”, va argumentar Mas, que va situar com a indispensable que la unitat “no es trenqui”. Aquest desig també el van fer públic ahir dins del grup parlamentari de la coalició diversos diputats de Convergència, fins al punt que un dels independents, a la sortida, va exclamar: “A vegades sembla que interessi la unitat per sobre de tots els objectius polítics”.

El “nus” de la legislatura

Mas va constatar que no s’ha deslligat el “nus” en què s’ha convertit la legislatura. “És superdifícil”, va destacar en referència al calendari de les pròximes hores, vitals per saber si hi haurà -o no- investidura. El marge negociador arriba fins a demà, dia en què caldria convocar un ple d’investidura per diumenge. Si s’acaba el cap de setmana sense acord, el president signarà el decret de convocatòria d’eleccions per al pròxim 6 de març. El líder de Convergència, de moment, no ha completat cap de les legislatures que ha afrontat com a president. Ahir va reiterar que no tenia cap intenció de fer un pas al costat.

Tal com ja ha apuntat en altres ocasions, Mas va indicar que tindria “motius” per fer un moviment, però va argumentar que no el farà perquè el “problema” no és ell. “Quan això [un estat independent] es vol construir sobre la base que es pot vetar, estem destruint el projecte”, va apuntar el president en funcions, que va fer notar -un cop més- que els poders de l’Estat el volen apartar del panorama polític. És per això que va tornar a demanar el suport de la CUP tot i les distàncies evidents -Unió Europea, euro, política econòmica- que els separen i els separaran en un futur.

stats