Política 09/12/2016

Junqueras: "És bo que hi hagi proximitat en el temps entre la llei de transitorietat i el referèndum"

El vicepresident del Govern assegura que la data del referèndum pot estar "condicionada" a les decisions que prengui el govern espanyol

Ara
2 min
El president d'ERC, Oriol Junqueras / CÈLIA ATSET

BarcelonaEl referèndum i la llei de transitorietat jurídica seran les dues peces clau per a la desconnexió, prevista entre mitjans i finals de l'any que ve. Així ho ha expressat aquest divendres al matí el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, en una entrevista a Catalunya Ràdio en què ha deixat clar que seria "bo que hi hagués certa proximitat en el temps entre la llei de transitorietat i el referèndum". És a dir, que la consulta sigui immediatament després de l'aprovació de la norma.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta llei ha de donar cobertura legal a la celebració del referèndum i també ha de regular el pas de l'autonomia a l'estat independent sense fer salts al buit: de fet, Junqueras ha dit que la consulta ha de servir per "ratificar" el contingut d'aquesta transició a la independència. Malgrat que d'entrada Puigdemont va fixar la consulta per a la tardor del 2017, els últims dies diversos dirigent de la CUP i ERC han suggerit que el referèndum es podria avançar en funció dels esdeveniments. En relació amb això, Oriol Junqueras ha assegurat que l'aprovació de la llei de transitorietat i el referèndum es produiran en el moment oportú: "Serà en el moment que les circumstàncies ens aboquin a fer-ho".

En aquest sentit, ha assegurat que la data pot estar "condicionada" a les decisions que pugui prendre el govern espanyol. De fet, la setmana passada, la portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, ja va avisar que les suspensions a càrrecs polítics, com l'eventual inhabilitació de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, poden precipitar la celebració del referèndum.

Per començar a enfilar el camí cap al referèndum, el president, Carles Puigdemont, ha convocat per al 23 de desembre una cimera amb els partits i entitats socials integrants del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, una trobada que Junqueras ha dit que ha de servir per "posar en relleu que hi ha una majoria àmplia a favor del referèndum".

Una nova data clau per al procés: la cimera del 23 de desembreAquesta data, però, podria coincidir amb la trobada que tenen pendent la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i Junqueras, després que la número dos de la Moncloa hagi començat la seva roda de contactes pel PSC i Ciutadans. "No hi ha data fixada", ha assegurat Junqueras, i ha afegit que malgrat la gesticulació del govern espanyol els fets continuen sent els mateixos: "acceleració" del processament de Forcadell i aprovació del suplicatori per jutjar l'exconseller de la Presidència Francesc Homs.

Sobre una suposada "oferta imminent" per part de l'executiu de Mariano Rajoy, com ara una millora del finançament o de Rodalies, Junqueras ha assegurat no tenir-ne "ni remota idea". En tot cas s'ha mostrat escèptic sobre el compliment d'aquestes eventuals promeses. "Si el govern espanyol vol fer coses per convèncer la societat catalana perquè no voti independència és legítim, que faci les ofertes que cregui oportunes", ha reblat, i ha afegit que des del Govern estan determinats a fer el referèndum per assolir la independència.

stats