Política 06/04/2016

Sánchez demana donar "normalitat" a la seva reunió secreta amb Junqueras

El líder d'ERC va posar sobre la taula la necessitat que es convoqui un referèndum. Segons RAC1, Puigdemont no tenia constància de la trobada

Ara
3 min
Junqueras va reunir-se en secret amb Pedro Sánchez el dia que el líder del PSOE es trobés amb Puigdemont

BarcelonaDesprés de reunir-se amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, es va trobar amb el vicepresident del Govern i líder d'ERC, Oriol Junqueras, en un hotel de Barcelona el 15 de març. La trobada, a petició del PSOE, va ser curta i en un ambient informal. Segons va avançar ahir 8TV i ha confirmat l'ARA, va servir per parlar sobre la investidura. Segons ha explicat RAC1, Puigdemont no tenia constància de la reunió entre Sánchez i el seu número dos al Govern de Junts pel Sí.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La trobada pren especial rellevància enmig de les negociacions a Madrid per investir un president abans del 2 de maig. Sánchez, que ara per ara és qui compta amb més possibilitats de ser investit, té, bàsicament, dues opcions: un cop tancat el seu acord amb Ciutadans pot aconseguir l'abstenció o el suport de Podem per sortir escollit, o bé provar un pacte d'esquerres amb Podem, IU i els partits nacionalistes. La tercera opció, pràcticament descartada, és pactar amb el PP una gran coalició.

La reunió és significativa en la mesura que els 'barons' socialistes no volen sentir a parlar d'un pacte amb ERC o Democràcia i Llibertat, conscients que l'exigència dels partits catalans per a l'acord és la convocatòria d'un referèndum sobre la independència. Segons fonts coneixedores de la trobada consultades per l'ARA, Junqueras va traslladar a Sánchez la necessitat que es convoqui un referèndum, un extrem que han negat per activa i per passiva des de Ferraz.

Sánchez ha demanat donar "normalitat" a la reunió amb Junqueras. "Som dos polítics que no ens coneixíem i ens vam conèixer", ha justificat el líder socialista. En tot cas, i davant les crítiques rebudes, Sánchez ha deixat clar que ell segueix defensant que no es convoqui cap referèndum i que no basarà en el suport dels independentistes el fet de ser president.

En declaracions als periodistes als passadissos del Parlament, Oriol Junqueras s'ha limitat a defensar que els republicans "parlen amb tothom i en tots els formats possibles", però ha evitat donar explicacions sobre per què el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, desconeixia la trobada.

Puigdemont i Junqueras, als passadissos del Parlament

Fonts del PSC consultades per l'ARA han declinat fer comentaris sobre "reunions discretes" i s'han limitat a dir que cal "afavorir que tothom parli amb tothom". Des d'ERC, el cap de llista el 20-D, Gabriel Rufián, ha dit que entra dins la normalitat que es reuneixin.

Camacho creu que és "gravíssim" que es reunissin

La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha afirmat que li sembla "gravíssim" que Sánchez "negociés" amb Junqueras perquè els independentistes li donin suport "a canvi d'un referèndum i de trencar Espanya". "Els espanyols tenen dret a saber-ho", ha afegit Camacho.

C's i Podem treuen ferro a la reunió

En canvi, el vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha tret importància a la reunió. "L'important de la reunió és el contingut, i pel que hem vist és correcte i no alarmant", ha argumentat, en relació amb el fet que Sánchez "va reiterar que no pot haver-hi referèndum".

Des de Podem, la portaveu adjunta, Irene Montero, ha afirmat que estan a favor "de qualsevol forma de diàleg", però ha criticat que es faci "d'amagat".

Més contactes institucionals (menys amb Rajoy)

D'altra banda, qui també intensificarà la seva agenda institucional és Puigdemont. Aquest divendres a la tarda es reunirà amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, i just una setmana després es trobarà amb el cap de Ciutadans, Albert Rivera. De moment, amb Mariano Rajoy, que aquest dissabte serà a Barcelona, no hi ha agendada cap trobada.

stats