Política 17/10/2017

L'ACM i l'AMI reclamen l'alliberament de Cuixart i Sànchez i acusen l'Estat d'actuar com una dictadura

Les entitats municipalistes demanen que Europa no continuï donant l'esquena a Catalunya

Xavi Tedó
2 min
L'ACM i l'AMI reclamen l'alliberament de Cuixart i Sànchez en un manifest

Barcelona"La llibertat no es compra ni es ven, ni es negocia, ni es demana, la llibertat s’exerceix com el més preuat tresor que hi ha sobre la terra". Així comença el manifest que han redactat l'ACM i L'AMI per reclamar l'alliberament dels líders de l'ANC, Jordi Sànchez, i d'Òmnium, Jordi Cuixart. El text denuncia que "no hi ha estat democràtic al món que jutgi les idees i menys encara que les empresoni" o "que persegueixi les urnes, el vot, la decisió democràtica d’escollir" i lamenta que "ahir l'estat espanyol va tornar a creuar una línia vermella en qualsevol democràcia a l'Europa del segle XXI".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A parer de les dues entitats municipalistes, "empresonar els presidents d'Òmnium Cultural i de l'Assemblea Nacional Catalana per manifestar-se pacíficament i donar veu al poble posa en greu risc els valors democràtics" que creuen que són "la base de la Constitució del 1978". Davant d'aquest escenari, fan una crida a Europa a mediar: "Quan algú tolera que vulnerin els drets dels catalans, hi perden tots els ciutadans europeus. Quan algú és còmplice d’aquesta vulneració és còmplice també d’una forma d’actuar pròpia d’una dictadura". "Europa no pot continuar donant l’esquena a Catalunya davant accions pròpies d’una dictadura i la privació de llibertat a causa de les idees de tot un poble", denuncien.

Tant l'ACM com l'AMI remarquen que ni Sànchez ni Cuixart han comès "cap delicte" i sentencien: "Amb els seus arrestos ens empresonen a tots". L'estratègia de l'Estat busca "tensar, crispar i radicalitzar un conflicte polític" amb l'objectiu final de "desactivar tota la societat civil". Les entitats acusen l'Estat: "Vol dividir-nos com a poble i trencar la nostra cohesió social". I lamenten que es busquin responsables concrets quan "aquest procés neix del poble i així seguirà sent".

"El mandat democràtic de l'1 d'octubre és inapel·lable i més vigent que mai. Per tot plegat, avui i aquí volem deixar clar que les mesures decretades per l'Audiència Nacional espanyola no només són injustes sinó que també són il·legals", prossegueix el manifest, que no demana clemència sinó justícia. Les dues associacions deixen clar que la resposta serà, com sempre, "serena, ferma, pacífica i democràtica". L'escrit fa una crida a tots els organismes internacionals a actuar "davant la vulneració flagrant dels principals fonaments d’un estat de dret, la manca de separació de poders i per tal de garantir les llibertats bàsiques dels catalans".

stats