NOVA ESQUERRA
Política 29/01/2015

L’afer Monedero topa amb el codi ètic de Podem

El partit defensa el seu dirigent: veu normal cobrar mig milió i nega que inflés el CV

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Pablo Iglesias amb el seu número tres i un dels ideòlegs de Podem, Juan Carlos Monedero, en un acte a Madrid el mes de novembre passat.

MadridUlleres rodones, pul·lòver, un bufvermell i el braç dret alçat, sigui amb el puny o bé recordant els cinc eurodiputats que van treure al maig. El número tres de Podem, Juan Carlos Monedero (Madrid, 1963), té un perfil que ja forma part de l’imaginari del partit. El secretari general de la formació, Pablo Iglesias, és el més ovacionat als mítings, però el segueixen molt de prop els crits, amb un to un pèl més radical, d’aquest veterà politòleg professor de la Universidad Complutense de Madrid. Ara bé, la imatge austera de Monedero, membre del consell de coordinació i secretari del procés constituent i de programa de Podem, s’ha trencat aquestes últimes setmanes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La premsa madrilenya segueix furgant en l’historial de tots els membres de la cúpula del partit i, segons ha admès la mateixa formació, el número tres de Podem va cobrar a finals del 2013 fins a 425.000 euros en dos mesos per assessorar els governs de Veneçuela, Bolívia, l’Equador i Nicaragua, entre d’altres, sobre la creació d’una moneda única. Els diners es van ingressar a una empresa unipersonal creada llavors: Caja de Resistencia Motiva 2 Producciones SL.

Una informació d’ahir d’ El País posava més llenya al foc: Monedero hauria inflat el seu curriculum vitae. Segons aquest diari, el politòleg alemany Claus Offe, que cita com a referència universitària, no el recorda, tot i que el líder de Podem assenyala que va ser professor convidat a l’Institut d’Estudis Polítics de la Universitat de Humboldt, a Berlín, dirigit per Offe.

Podem ha respost a la informació de la setmana passada i a la d’aquesta de la mateixa manera: a la defensiva. En cap cas ha fet un comunicat perquè es neguen a donar explicacions sobre la vida personal d’algú, segons van indicar ahir a l’ARA. “Optem pel perfil baix en aquest assumpte”, assenyalaven. Consideren que són víctimes d’una conxorxa i defensen que no hi ha res d’il·legal en el cobrament per uns serveis d’assessoria de quasi mig milió d’euros.

En el cas d’Offe, van més enllà. El mateix Monedero va defensar-se ahir per Twitter penjant imatges amb el professor, així com també mostrant la coberta d’un llibre seu editat per la Universitat de Puebla. Segons El País, mai ha sigut professor convidat en aquest centre mexicà. Segons fonts de Podem, el diari hauria parlat amb la mà dreta d’Offe durant els anys 90, que sí que recordava el politòleg de la Complutense però hauria obviat la informació.

Amagat, apartat o enfeinat?

Pablo Iglesias ha presentat Monedero com un filantròpic, ja que els diners guanyats amb l’assessoria a governs llatinoamericans haurien anat íntegrament a La Tuerka, un dels programes de televisió (des del novembre del 2013 s’emet per Publico.tv que han catapultat la cúpula de Podem i que Monedero presenta). Però el número tres de la formació ha desaparegut, els últims dies, de la vida pública del partit. Dilluns no va ser a la roda de premsa per analitzar els resultats de Syriza. Segons el partit, tenia feina com a professor de la Complutense.

Però més enllà de la legalitat o no de les presumptes irregularitats, el que el partit no gosa contestar és si els fets xoquen amb el codi ètic de Podem, “vaixell insígnia” de la formació respecte als vells partits. Aquest document exigeix “total transparència dels ingressos per qualsevol concepte” a tots els seus càrrecs i “obligació de retre comptes públics i assumir una gestió transparent del patrimoni”. En preguntar-li per aquest tema, Iglesias va obviar el document i va carregar contra la gestió de la resta de partits. Monedero, a diferència d’altres líders de Podem, no es postula com a candidat als comicis del maig.

El portaveu a Madrid exclou la família Botin de la "casta"

“Hi ha dues cultures empresarials. Una és casta, l’altra vol contribuir al benestar social, com la família Botín al Banco Santander”. Aquesta era l’afirmació que feia Jesús Montero, secretari municipal del partit a Madrid, a El País,just el dia que aquest diari i altres de la premsa de l’Estat apareixien forrats amb publicitat del Banco Santander. Segons Montero, hi ha sectors del capitalisme emprenedor que saben que cal un país amb menys desigualtat social. “Ana Botín segurament es veuria amb Pablo Iglesias i parlarien d’aquestes coses”, assegura.

stats