Política 31/07/2017

Drets presenta una querella contra la Guàrdia Civil pels interrogatoris sobre el referèndum

El Pacte Nacional pel Referèndum lamenta les "amenaces" d'un estat "on la separació de poders és inexistent"

Acn
2 min
Caserna de la Guàrdia Civil de Barcelona

BarcelonaL'associació de juristes Drets ha presentat aquest dilluns una querella contra la Guàrdia Civil en què demana personar-se com a acusació popular. L'entitat acusa el cos policial de "falsedat documental" i "usurpació de funcions" pels interrogatoris a alts càrrecs del Govern a la comandància de la Travessera de Gràcia. Segons Drets, el jutjat d’instrucció número 13 podria estar investigant d’amagat el referèndum de l’1 d’octubre sense cap fonament i, alhora, la Guàrdia Civil actuar sense cobertura judicial. L'entitat de juristes també denuncia en el text de la querella la "passivitat" del ministeri fiscal i la "inacció" del delegat del govern espanyol, Enric Millo, màxim responsable de les forces i cossos de seguretat de l’Estat a Catalunya. De fet, Drets demana que se citi a declarar Millo en qualitat de testimoni perquè aclareixi els fets denunciats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els advocats de Drets adjunten diverses citacions rebudes per diferents treballadors públics de la Generalitat i representants de la societat civil, com el coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum Joan Ignasi Elena, on s’especifica que se’ls crida declarar en relació amb la investigació ordenada pel jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona. Alhora, l'entitat adjunta l’afirmació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a les xarxes socials on remarca que "les diligències que està fent la Guàrdia Civil són diligències de policia judicial i no sol·licitades pel magistrat d’instrucció 13".

Drets demana que s’aclareixi aquesta "contradicció" i critica, a més, que el jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona hagi ordenat declarar secretes les diligències prèvies que havia incoat contra l’exsenador d’ERC Santi Vidal, contra el secretari d’Hisenda de la Generalitat, Josep Lluís Salvadó, i contra el director de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, Carles Viver i Pi-Sunyer, per diferents querelles que s’havien presentat en contra d’ells. "Aquest secret de sumari no permet aclarir quina relació tenen amb aquesta investigació els interrogatoris als alts càrrecs de govern o el fet que es personessin al TNC diversos agents policials arran d’un acte organitzat per Junts pel Sí", han valorat des de Drets.

El Pacte pel Referèndum lamenta que l'Estat respongui amb "amenaces"

També s'ha pronunciat sobre els interrogatoris de la Guàrdia Civil pel Pacte Nacional pel Referèndum, l'excoordinador del qual, Joan Ignasi Elena, va haver de declarar a la caserna de la Travessera de Gràcia de Barcelona. L'entitat, a través d'un comunicat, ha lamentat que l'Estat només respongui amb "amenaces". Concretament, sobre l'institut armat ha criticat que actuï "sense ordre judicial que l'empari" i ha valorat els interrogatoris com la prova del "retrocés d'un estat on la separació de poders és inexistent". "El que va passar és intolerable", ha sentenciat l'entitat, en referència a la citació d'Elena.

Querella de Drets contra la Guàrdia Civil
stats