Política 28/05/2017

Catalunya en Comú no assistirà demà a la reunió convocada per Puigdemont, però Podem sí

Des del partit lila afirmen que Albano Dante Fachin "en principi" sí que hi serà

Ara
3 min
El pols de Madrid ressona a Catalunya

BarcelonaDemà hi ha convocada una cimera de partits favorables al referèndum al Palau de la Generalitat. Així ho anunciat la consellera de Presidència, Neus Munté, en una entrevista a RAC1, en què ha explicat que el president, Carles Puigdemont, té l'objectiu de "compartir els darrers esdeveniments" i "escoltar" com creuen les formacions polítiques que s'ha d'avançar després del 'no' de Mariano Rajoy a negociar el referèndum. Ara bé, pocs minuts després d'anunciar-se aquesta cimera, Catalunya en Comú (en què s'inclou ICV i EUiA) ja ha avançat que no hi assistiran.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions també a RAC1, el coordinador general de Catalunya en Comú i portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, ha avançat que els comuns no tenen intenció d'assistir a la cimera. "En principi no anirem a la reunió. El que pertoca és fer un debat de país, no de Govern", ha dit Domènech, que ha considerat que convocar una reunió urgent d'aquesta manera no li sembla que sigui "el més adequat en aquest moment". Domènech també ha assegurat que s'han assabentat de la convocatòria d'aquesta reunió "per la ràdio". "Ningú ens ha convocat", ha subratllat. Tanmateix, fonts de Presidència consultades per l'ARA asseguren que sí que s'havia convocat a la reunió els representants dels partits amb representació parlamentària, és a dir ICV, Podem i EUiA.

Ara bé, el qui sí que està disposat a assistir a la reunió, segons afirmen fonts de Podem a l'ARA, és el líder de la formació lila, Albano Dante Fachin. La seva intenció és "escoltar" Carles Puigdemont, tot i que també admeten que l'espai més idoni per abordar què s'ha de fer ara amb el full de ruta seria el Pacte Nacional pel Referèndum.

Albano Dante Fachín, aquest dijous davant del Parlament / PERE VIRGILI

Després de l'intent del Govern de tornar a negociar el referèndum, les entitats van reclamar ahir que es fixés de seguida la data i la pregunta de la consulta, donant per tancada la via del pacte amb Madrid. Òmnium, l'ANC i l'AMI reclamaven així passar a la segona fase del "referèndum o referèndum" que Carles Puigdemont va prometre en el seu discurs del debat de la qüestió de confiança.

En saber la decisió dels comuns, la coordinadora del PDECat, Marta Pascal, ha demanat que "rectifiquin" i que assisteixin demà a la cimera. En declaracions recollides per l'ACN, ha assegurat que la trobada va en la línia de la "transversalitat" i la "unitat" que ha marcat la defensa del dret a decidir i, per tant, creu que la formació de Xavier Domènech també hi ha de ser.

Iceta avisa el Govern que va "contra les roques"

Per la seva banda, el líder del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat, després de conèixer la convocatòria de la cimera, que el Govern va "contra les roques" si agafa el camí de la unilateralitat. Així, ha tornat a afirmar que el seu partit no participarà "en cap convocatòria que sigui unilateral i il·legal".

En una entrevista al canal 3/24 recollida per l'agència Efe, Iceta s'ha referit a la reunió de demà dient que no els han trucat i que "fan bé" de no fer-ho.

Miquel Iceta, però, ha criticat també que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el de la Generalitat s'estiguin comunicant mitjançant cartes en un moment en què el conflicte "ha arribat tan lluny". Malgrat això, Iceta ha dit que Rajoy té raó quan diu que no pot estar a favor d'un referèndum perquè "el Tribunal Constitucional ha dit que no es pot fer si abans no es canvia la Constitució".

No obstant això, "el problema no es pot negar" i ha recordat que a Catalunya hi ha un 48% de ciutadans que han votat partits favorables a la independència, cosa que significa que "hi ha una part fonamental de la població catalana que no està a gust, i dir senzillament que s'ha de complir la llei és no fer la feina".

stats