Política 30/10/2014

L'exfiscal Jiménez Villarejo veu "impossible" que Mas desconegués la fortuna oculta de Pujol

Carlos Jiménez Villarejo, que va investigar Banca Catalana quan era fiscal, ha afirmat que el cas Pujol "no està lligat a les manifestacions independentistes" perquè "les investigacions vénen de lluny"

Efe
2 min

BarcelonaL'exfiscal Anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo veu "molt difícil" i fins i tot "impossible" que el president Artur Mas desconegués la fortuna oculta que Jordi Pujol tenia a bancs andorrans. Els autors del llibre 'Qui és Jordi Pujol?', els periodistes Félix Martínez i Jordi Oliveres, també han avalat aquesta afirmació. Com a fiscal, Villarejo va participar en la querella contra Pujol i els consellers de Banca Catalana per la fallida de l'entitat que va fundar l'expresident.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Se'm fa molt difícil pensar que algú que ha tingut responsabilitats com les de conseller d'Obres Públiques, conseller en cap i conseller d'Economia desconegués totes aquestes coses", ha opinat Félix Martínez, mentre que Jordi Oliveres ha recordat que Mas era el "delfí i el successor posat per ser a la Generalitat fins que hi arribés Oriol Pujol". Martínez ha suggerit que, "només per intuïció", Mas hauria d'haver "sospitat". "Ell coneixia personalment els Pujol i sabem que el fill més gran de Pujol té una col·lecció de 16 cotxes de luxe, que s'expliquen poc si no hi ha una fortuna que l'aboni", ha assegurat l'autor.

Per la seva banda, Villarejo ha anat més enllà, i ha titllat d'"impossible" que Mas no tingués coneixement de la fortuna oculta, ja que era el "successor i l'home de confiança en la direcció de CiU", a més que com a conseller d'Economia "és difícil que desconegués que portava tants anys defraudant".

En la presentació del llibre davant unes 150 persones a Barcelona, els dos autors han desgranat la figura de Pujol, un polític "hàbil, però maquiavèl·lic", que "en fixar-se els objectius mai no ha reparat en els mitjans, i aquest ha estat el seu principal problema".

"El PP ho sabia tot i ho va fer esclatar quan faltaven cinc dies per a les eleccions del 2012"

Els autors han vinculat a més aquest cas a l'esclat sobiranista, ja que el PP l'ha "alimentat" pensant que "desactivaria el procés sobiranista", com ha explicat Martínez: "El PP ho sabia absolutament tot des de fa quatre anys, ho va fer esclatar després del primer 11 de setembre massiu, quan faltaven cinc dies per a les eleccions del 2012", ha recordat el periodista.

"Va sortir malament, i des de la Moncloa s'ha continuat encoratjant un procés més mediàtic que judicial, ja que no sé fins a quin punt tenien interès que es judicialitzés", ha dit Martínez.

Villarejo, en canvi, ha discrepat, ja que "els fets no són tan simples" i, segons la seva opinió, "no estan lligats a les manifestacions independentistes, que poden haver tingut alguna cosa a veure, però en poca mesura, ja que les investigacions vénen de lluny". Però l'exfiscal ha carregat contra les autoritats estatals i internacionals encarregades de controlar aquest tipus de moviments de diners i ha afegit que durant molts anys "des de l'Estat no es permetria que toquessin Jordi Pujol".

Mentre que els dos autors han augurat "poc èxit" en el procés judicial, ja que "molts delictes ja estan prescrits, encara que moralment és una altra cosa", Villarejo no s'ha mostrat "tan pessimista, ja que hi ha molta tela per tallar", malgrat que ha criticat la "passivitat" de la justícia en aquests moments.

stats