LA GOVERNABILITAT A L’ESTAT
Política 25/07/2016

L’immobilisme de Rajoy manté bloquejada la investidura

Sánchez dirà ‘no’ al PP en les consultes amb el rei aquesta setmana

Dani Sánchez Ugart
3 min
El rei començarà demà la ronda de contactes amb els partits, que acabarà dijous amb una reunió amb Mariano Rajoy, a qui previsiblement li encarregarà formar govern.

MadridTot i que la tasca de formar govern s’albira complicada per a Mariano Rajoy, el president de l’executiu espanyol en funcions es manté fidel a l’immobilisme marca de la casa un mes després de les eleccions del 26-J. El guanyador dels comicis encara la ronda de contactes per a la investidura amb el rei Felip VI, que s’inicia demà amb els partits petits del Congrés, després d’encadenar dotze dies sense “plantejar res” a la resta de formacions, segons lamentaven ahir dirigents de Ciutadans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els “contactes actius i discrets” de Rajoy amb els líders polítics espanyols a què feia referència la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, en el consell de ministres de divendres passat no han donat gaires fruits i sembla difícil que el candidat popular sigui capaç de bastir una majoria parlamentària d’aquí a dijous, quan li toca a ell reunir-se amb Felip VI.

Fonts socialistes indiquen a l’ARA que el partit continua determinat a traslladar-li al rei el seu no a Rajoy i, malgrat els esforços que ha fet un sector de la premsa de Madrid en els últims dies, les opcions que el PDC investeixi l’actual inquilí de la Moncloa tenen més de miratge que de realitat. Ahir hi van insistir els coordinadors de la formació, Marta Pascal i David Bonvehí, que van deixar clar a RAC1 que “ni amb abstencions, ni amb un als pressupostos” no es facilitarà que l’actual president en funcions revalidi el càrrec, ni tampoc es promourà que tingui una legislatura plàcida.

A hores d’ara no sembla clar que Rajoy li traslladi a Felip VI la voluntat d’intentar una investidura. El polític conservador havia deixat caure que podria repetir la jugada posterior al 20-D i negar-se a intentar formar govern si no tenia la majoria parlamentària suficient. I de moment no la té. L’únic partit que ha fet un gest per aplanar-li el camí ha sigut Ciutadans, però ha vetat possibles acords amb els partits nacionalistes de l’arc parlamentari. Tampoc semblen disposats a fer més passos per acostar-se a Rajoy. El diari Abc assegurava ahir que el president en funcions ha ofert al líder de la formació taronja, Albert Rivera, una vicepresidència a canvi de passar d’una “abstenció tècnica” a un . Però el portaveu del partit al Parlament, Carlos Carrizosa, va descafeïnar ahir les possibilitats d’èxit d’aquesta proposta i va reiterar que no entraran en un govern del qual formi part Rajoy.

L’única opció, doncs, continua sent una abstenció o un del PSOE. Però el líder socialista, Pedro Sánchez, es manté ferm tot i la pressió del PP i de Ciutadans, dels quals s’ha allunyat diametralment des de les eleccions del 20-D. Tot i que les pressions internes perquè flexibilitzi la seva postura i deixi pas a Rajoy continuen latents, el líder socialista encara la reunió amb el rei, que serà també dijous, si no hi ha novetats, fent valer les seves tesis.

El PNB empeny Sánchez

I mentre les perspectives del president en funcions continuen sent magres, el degoteig de veus de fora del PSOE que demanen a Sánchez que intenti formar govern no s’atura. El president del PNB, Andoni Ortuzar, va abonar ahir aquesta postura i va considerar que el líder socialista “hauria d’intentar-ho” si Rajoy fracassa. En una entrevista a Eldiario.es, Ortuzar va aclarir que els seus cinc diputats “estan disposats a donar molt de joc” per evitar que Rajoy mani. Els partits nacionalistes, doncs, semblen alineats en el veto al PP i veurien amb més bons ulls una alternativa d’esquerres. El líder de PDC al Congrés, Francesc Homs, ja s’havia obert a aquesta possibilitat, i ahir Ernest Urtasun (ICV) va recordar que l’aritmètica ho fa possible. Sánchez, debilitat però viu, no té prou munició per iniciar aquesta guerra interna i de moment prefereix continuar xutant la pilota endavant. Està per veure si l’espasa de Dàmocles d’unes terceres eleccions l’estovarà.

stats