Política 07/07/2016

L'oposició acusa el Govern de JxSí de provocar el "xoc" creant estructures d'Estat

El PP, Ciutadans i el PSC aplaudeixen que el TC hagi declarat inconstitucional organismes com l'Agència Tributària, mentre que CSQP creu que l'alt tribunal s'ha "extralimitat" de les seves funcions

Ara / Agències
3 min
El Govern té un any per trobar la nova seu per a l’Agència Tributària

BarcelonaEls partits de l'oposició han carregat contra el Govern de Junts pel Sí per haver apostat per la via independentista i provocar un "xoc" amb l'Estat. Aquesta ha estat la reacció de les formacions polítiques al fet que el Tribunal Constitucional hagi declarat inconstitucionals que el Parlament va aprovar en el marc de la llei de mesures fiscals i administratives pactada per CiU i ERC el març de 2015. Entre altres, la norma preveia l'impuls a una Hisenda i Seguretat Social pròpies, l'inventari de tot el patrimoni de les administracions i el control de les infraestructures estratègiques, així com de l'energia, les telecomunicacions i l'aigua, per anar-se preparant davant l'escenari d'un possible estat català.

Ciutadans

Creuen que el Govern "entra en via morta"

El diputat de C's al Parlament i dirigent de la formació Matías Alonso ha assegurat que el Govern ha entrat "en via morta" per haver "agafat un camí com aquest". "Ja sabem que ara entrarem en una nova fase victimista i que s'intentarà seguir per un camí que és impossible, però el que ha de fer Carles Puigdemont és començar a treballar per l'interès general en benefici de tots els catalans", ha afegit el diputat de C's, que ha convidat el president de la Generalitat a "agafar per les banyes les seves competències i no suplantar les de l'Estat".

PSC

Acusen el Govern de provocar "expressament" un xoc de legitimitats

El diputat socialista Ferran Pedret ha acusat el Govern de provocar "expressament" un "xoc de legitimitats" amb el TC. "Al final un acaba tenint la sospita de si la majoria parlamentària està legislant realment en interès dels ciutadans o només per provocar un xoc de legitimitats amb el TC", ha apuntat el socialista, que ha apostat per aprofundir en l'autogovern a través del desenvolupament de l'Estatut. Al seu parer, "hi ha encara molt camp per córrer, però si es fan les coses expressament per provocar aquest tipus de reaccions, al final és el resultat que s'obté".

Catalunya Sí que es Pot

Creu que el TC s'ha "extralimitat en les seves funcions"

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha dit que el TC "s'ha extralimitat en les seves funcions pronunciant-se sobre unes lleis i organismes que encara no existeixen". Segons l'ecosocialista, l'Agència Tributària i l'Agència de Protecció Social "poden continuar existint" i ha garantit el suport del seu partit al seu "desenvolupament". Coscubiela ha demanat al Govern que "doti de contingut" aquestes estructures d'Estat amb les reformes fiscals i socials que puguin suposar "tenir més recursos per tenir més polítiques socials i lluitar contra el frau".

PP

Aplaudeix el "bany de realisme"

El coordinador general del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha dit que el seu partit veu "amb satisfacció el bany de realisme" que suposa l'anul·lació de les estructures d'Estat perquè es posa en evidència que "a Catalunya i al conjunt d'Espanya l'Estat de dret funciona". Albiol ha assegurat que el Govern i la CUP estan "enganyant la gent" impulsant un procés sobiranista que des del PP veuen amb preocupació i dolor.

ERC

Crida a "culminar el procés cap a la independència" com a resposta al TC

El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, diu que cap tribunal "corromput" els farà "renunciar a la democràcia", perquè "el Parlament és sobirà". La decisió del TC ha fet que ERC refermi encara més el seu independentisme i Sabrià ha reiterat que "cal seguir avançant en el procés d'independència" perquè és "la millor resposta a les agressions del TC i l'Estat". El portaveu d'ERC ha tornat a denunciar que "allà on no arriba el govern espanyol, ho fa el TC" o fins i tot, ha dit, altres mecanismes "més foscos", fent referència al cas de les gravacions del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i del director de l'oficina Antifrau, Daniel De Alfonso.

CUP

Insisteixen en una cimera per "accelerar el procés"

La CUP considera que és "imprescindible" celebrar una cimera entre les forces polítiques sobiranistes per "definir, ampliar i accelerar" el procés i assegura que això passa per la celebració d'un referèndum unilateral d'independència (RUI). A través d'un comunicat difós aquest divendres, els cupaires han insistit en la necessitat d'aquesta trobada després de la sentència del Tribunal Constitucional contra les estructures d'estat i de la reobertura del CIE de la Zona Franca, que han considerat que és "nova exhibició autoritària del Ministeri de l'Interior".

Davant d'això, la formació anticapitalista ha tornat a defensar, tal com va fer la setmana passada, aquesta cimera per "abordar aquesta ofensiva" de l'estat espanyol i "bastir un front ampli per tal d'avançar cap a una resolució democràtica al conflicte que enfronta Catalunya amb l'Estat espanyol".

stats