Política 07/07/2016

El Tribunal Constitucional tomba les estructures d'estat

Dicta per unanimitat sentència atenent el recurs de l'executiu de Mariano Rajoy i declarant, entre altres, fora de la llei la Hisenda pròpia

Ferran Casas
2 min
La seu del Tribunal Constitucional, a Madrid.

MadridEl Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucionals les estructures d'estat que el Parlament va aprovar edificar el març del 2015 en el marc de la llei de mesures fiscals i administratives pactada per CiU i ERC. Entre altres qüestions, la norma preveia l’impuls a una Hisenda i Seguretat Social pròpies, l’inventari de tot el patrimoni de les administracions i el control de les infraestructures estratègiques, així com també de l’energia, les telecomunicacions i l’aigua, per anar-se preparant davant l’escenari d’un possible estat català.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El juny del 2015, i d'acord amb l'informe preceptiu del consell d'estat, el govern central va recórrer al TC aquestes estructures d'estat, bàsiques per al corpus jurídic de la desconnexió, i aquest dijous el ple del l'alt tribunal, per unanimitat, ha decidit tombar-ne algunes i fer una lectura restrictiva dels límits de la norma per assegurar-ne l'encaix constitucional. Entre les normes afectades hi ha, segons fonts jurídiques, l'Agència Tributària catalana i els seus principis rectors. La sentència, que encara es redactava aquest migdia, es notificarà en els propers dies. A banda de la hisenda pròpia, també es declaren inconstitucionals les disposicions i preceptes de creació del catàleg d'infraestructures estratègiques, els plans directors d'energia, telecomunicacions i sistemes d'informació i del transport ferroviari, així com la creació d'un Servei Meteorològic de Catalunya i les limitacions per l'establiment de grans establiments comercials en ports públics.

En canvi, no han estat declarats inconstitucionals però s'han d'interpretar d'acord amb la sentència l'elaboració d'un inventari del patrimoni de les administracions públiques i la creació d'una Agència catalana de Protecció social.

El TC va suspendre cautelarment el setembre del 2015 la llei de l'Agència Tributària de Catalunya en admetre a tràmit el recurs que va presentar en contra el govern central, que argumentava que la norma catalana integra els funcionaris de l'agència en cossos dependents de la Generalitat. Així, se suspenia temporalment l'Agència Tributària durant cinc mesos, mentre es resolia el fons de l'assumpte. Amb la decisió presa aquest dijous, el Constitucional accepta els arguments de l'executiu de Mariano Rajoy i, juntament amb la no-aprovació dels pressupostos per al 2017, posa més dificultats a la seva posada en marxa.

L'article 4 de la llei ara declarada inconstitucional preveia la "integració voluntària" dels funcionaris als cossos superiors d'inspectors tributaris i tècnics de gestió de la Generalitat, un precepte que el govern espanyol creu que vulnera el dret a l'accés en condicions d'igualtat a la funció pública previst a la Constitució i l'estatut del treballador.

Sentència TC estructures d'Estat
stats