Política 19/09/2012

El cop de porta de Rajoy al pacte fiscal aboca Mas a les urnes

El president espanyol es nega en rodó a negociar el concert per a Catalunya i el seu homòleg català precipitarà el final de la legislatura

Ferran Casas/oriol March
2 min
NEGOCIACIÓ INTENSA
 El president de la Generalitat, Artur Mas, tindrà l'última paraula sobre el vot de CiU als pressupostos de l'Estat per al 2012. Les pròximes setmanes hi haurà negociacions intenses entre governs per pactar aspectes dels comptes.

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, convocarà en breu eleccions al Parlament de Catalunya, que podrien ser a la tardor. Després del cop de porta en tota regla a les seves demandes que aquest dijous espera rebre de Mariano Rajoy al Palau de la Moncloa, serà l'hora de donar, de nou, la veu als catalans a les urnes, segons han confirmat diversos dirigents de CiU a l'ARA. Amb el pacte fiscal –la seva aposta de legislatura– amortitzat i amb la perspectiva de noves retallades i d'una difícil negociació dels pressupostos catalans a l'horitzó, el president ha arribat a la conclusió que el millor és avançar eleccions per aprofitar també el vent de cua de la manifestació independentista de l'Onze de Setembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A dins de la federació CiU hi ha un intens debat sobre la necessitat d'avançar eleccions i quina seria la millor data per fer-ho. Segons ha pogut saber l'ARA, l'opció més defensada és que es facin a la tardor, i hi ha tres diumenges damunt la taula: 18 de novembre, 25 de novembre i 2 de desembre. El 23 de desembre, per la seva proximitat amb les dates nadalenques, està descartat, igual que el 9 de desembre (just després del pont de la Constitució) i el 16 de desembre, quan se celebra 'La Marató de TV3'.

Si es convoqués en aquelles dates, les eleccions arribarien just dos anys després de les del 28 de novembre del 2010, que van dur Mas al Govern amb majoria simple. La seva primera legislatura com a president hauria estat, doncs, la més curta del període autonòmic. Mas podria fer l'anunci aquest dijous mateix a Madrid des de delegació de la Generalitat a la capital espanyola just després de reunir-se amb Rajoy o la setmana que ve en el transcurs del debat de política general, que arrenca dimarts a les quatre de la tarda al Parlament amb la seva intervenció.

Legalment, Mas podia haver forçat més el calendari i fer eleccions a principis de novembre, més tenint en compte que el seu principal rival, el PSC, no té a hores d'ara candidat, ni ha acordat la fórmula per triar-lo. Esperarà una mica més també per resoldre un tema delicat i complex: el programa electoral amb què CiU es presentarà a les eleccions. CDC vol incloure-hi l'estat propi, però el tema no genera unanimitat al Govern ni amb Unió.

La reunió Mas-Rajoy arrenca a les 11 del matí a la Moncloa. És un últim intent per part del Govern per negociar el pacte fiscal. Rajoy ja va dir aquest dimecres des del Congrés que "no està d'acord" amb el "concert econòmic" que planteja i que la resposta serà "la Constitució". Per contra, Artur Mas ha avisat que "Catalunya ha de fer camí" cap a la hisenda pròpia, encara que no hi hagi acord amb l'Estat.

Podeu llegir la crònica completa i el calendari que es perfila a l'Ara Premium

stats