NOU FINANÇAMENT
Política 19/09/2012

Mas avisa que "Catalunya ha de fer camí" cap a la hisenda pròpia amb o sense acord amb Rajoy

El president català no renuncia a convèncer el seu homòleg espanyol, però avisa que avançarà cap a la sobirania fiscal encara que no ho aconsegueixi

Roger Tugas
2 min
Artur Mas durant l'acte de signatura del conveni marc entre l'Agència Tributària de Catalunya i les quatre diputacions / ACN

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, i els quatre presidents de les diputacions catalanes han firmat aquest matí un conveni de col·laboració en matèria tributària per coordinar les respectives administracions de recaptació de tributs. Poca estona després que Mariano Rajoy critiqués la demanda del pacte fiscal per part del Parlament, Mas ha batejat l'estructura resultant com un "embrió" de la futura Hisenda pròpia i li ha respost que intentarà construir-la "per la via del pacte, l'entesa i l'acord, però que en molts àmbits, com el fiscal, Catalunya ha de fer camí". "Catalunya no pot renunciar al seu futur", ha afegit, i ha situat la Hisenda pròpia com una de les "estructures d'estat" que vol anar construint. "Si ho tenim clar, passi el que passi en les properes hores −en relació amb la reunió de dijous amb Rajoy per tractar el pacte fiscal−, el país podrà avançar en la línia del que necessita", ha dit Mas, que no ha renunciat tampoc a intentar convèncer el president espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Demà [dijous] l'intentaré defensar [el pacte fiscal], com a mínim defensar i argumentar, i espero que se'ns escolti atentament sense prejudicis, veient la nostra proposta més com una solució que com un problema", ha desitjat Mas, que també ha reclamat un "grau de llibertat que ens permeti construir el nostre projecte de país". Tot i això, sí que s'ha referit a les nombroses crítiques rebudes de les administracions i institucions espanyoles, com l'executiu estatal o la casa reial: "Les reaccions a l'Estat són de por, mentre que l'actitud catalana és de construcció. No considerem ningú adversaris".

Quant a l'estructura tributària que resulta de la unió d'esforços de l'Agència Tributària de Catalunya −que recapta els impostos propis de la Generalitat i dels totalment cedits per l'Estat− i de les diputacions −que tenen delegada bona part de la recaptació dels tributs locals−, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha explicat que en resulta una xarxa de 150 oficines que ha de permetre un "servei de finestreta única" per a tots els tributs locals i autonòmics i una lluita més eficient contra el frau fiscal. "Permetrà fer més i millor amb els recursos existents", ha assegurat.

Els quatre presidents de les diputacions han mostrat en la firma del conveni el seu compromís amb la Generalitat i el país. Joan Reñé, al capdavant de la diputació de Lleida, s'ha fixat un "clar horitzó: la sobirania fiscal", i ha assegurat que volen "contribuir a la creació d'estructures d'estat".

stats