Política 18/01/2016

Rajoy acusa el PSOE de voler fer una nova versió del Pacte del Tinell

El president espanyol en funcions assegura que "atendrà" Carles Puigdemont si li truca

Sara González
3 min
Mariano Rajoy / EFE

Barcelona"El PSOE no vol negociar amb nosaltres". Així ha lamentat el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, que els socialistes busquin un acord amb Ciutadans i Podem en comptes d'acostar-se a una aliança "del sentit comú" amb els populars i el partit que lidera Albert Rivera. En una entrevista a RNE, Rajoy ha acusat Pedro Sánchez de voler fer una mena de Pacte del Tinell –nom que va rebre l'acord d'esquerres a Catalunya entre el PSC, ERC i ICV per arrabassar el Govern a CiU l'any 2003– negant-se a negociar amb el PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Té més sentit un acord amb nosaltres que no pas un amb els independentistes i aquells que volen liquidar el model d'estat del 78", ha etzibat Rajoy, que ha acusat Sánchez d'anar "en contra de la voluntat de la gent" perquè el PP va ser el partit més votat i perquè la proposta que posa sobre la taula garanteix "certesa i seguretat" de portes endins i de portes enfora. De fet, el president en funcions ha insistit que el PSOE haurà d'explicar molt bé per què "ha pres el pèl" als ciutadans cedint senadors a ERC i Democràcia i Llibertat perquè tinguin grup parlamentari propi al Senat i hagi donat peu que ara sigui Podem qui li demani el mateix gest

Amb tot, el president en funcions tampoc ha posat facilitats a l'hora d'atraure els socialistes a un ampli acord. D'entrada, s'ha negat a retirar la reforma laboral, una de les promeses que el PSOE va fer en campanya. "Seria un disbarat fer marxa enrere", ha afirmat Rajoy. Tampoc ha considerat que s'hagi de replantejar la llei de seguretat ciutadana –coneguda com la llei mordassa– ni la de reforma educativa. Sí que ha reiterat que està disposat a "escoltar" el plantejament de reforma federal de la Constitució que fan els socialistes, a qui ha acusat de no haver explicat fins ara en què consisteix. "Espanya ja és un estat federal a la pràctica", ha sentenciat.

Aleshores, què ofereix Rajoy al PSOE per arribar a un acord d'investidura? El president en funcions ha brandat els aspectes positius d'un acord entre els tres partits que comparteixen el principi "d'unitat d'Espanya, de sobirania nacional i de principi d'igualtat" entre els ciutadans espanyols. A més, ha afegit que els 250 diputats que sumarien treballarien per seguir creant ocupació i reduir el dèficit públic com a dos dels grans objectius de legislatura. Mantenir els pilars de l'estat del benestar i la lluita contra el terrorisme jihadista també estarien, ha dit, entre les prioritats del nou executiu. "En els assumptes bàsics estem d'acord", ha insistit Rajoy, que ofereix de nou l'acord a PSOE i Ciutadans.

Mà dura contra el procés català

Sobre el fet que que encara no hagi establert cap conversa ni tan sols telefònica amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, Rajoy ha assegurat que, si ell li truca, "l'atendrà", però ha assegurat que no és el president espanyol qui "truca habitualment" els presidents autonòmics quan són nomenats. A més, ha avalat que el rei Felip VI declinés rebre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

En el cas del procés sobiranista català, Rajoy ha mantingut la seva línia de mà dura: "El govern no en deixarà passar ni una. S'actuarà sempre que creiem que hi ha una il·legalitat", ha deixat anar sense aclarir si portaran als tribunals la creació per part de la Generalitat d'una conselleria d'Exteriors liderada per Raül Romeva.

stats