PROCÉS SOBIRANISTA
Política 17/12/2014

Mas a Junqueras: “Cal menys confrontació i més col·laboració”

El president confia que després de les festes de Nadal hi haurà acord per les plebiscitàries

Oriol March
3 min

BarcelonaL’estat de la negociació és tan delicat que els missatges -sempre implícits- arriben amb comptagotes. L’equilibri sobiranista al voltant de les eleccions plebiscitàries és dèbil, però el president de la Generalitat, Artur Mas, confia “plenament” que després de les festes nadalenques hi haurà un acord per seguir endavant amb el procés. Així es va expressar ahir en la Nit del Pensament, organitzada per la Fundació CatDem -vinculada directament a CDC-, que va aprofitar per llançar advertiments cap a ERC i cap al seu president, Oriol Junqueras, amb qui avui es veurà les cares en la sessió de control que se celebra al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Són temps de menys confrontació i de més col·laboració”, va indicar Mas, en referència a la lluita oberta entre CDC i els republicans per la manera en què cal concórrer a unes eleccions anticipades. Els nacionalistes són partidaris d’una llista unitària sense sigles, mentre que els republicans prefereixen diverses candidatures agrupades a l’entorn del mateix paraigua. El president va insistir ahir en la seva proposta -de manera implícita- fent servir aquesta sentència: “Amb la política tradicional no resoldrem una situació excepcional”.

El líder de CiU va assenyalar que cal trobar una fórmula perquè el món “entengui” el resultat de les plebiscitàries i va restar importància a la data de les eleccions, perquè “s’està perfectament a temps” de convocar-les quan toqui. “No es tracta de passar a la història amb lletres d’or, es tracta que això estigui a l’altura de les expectatives de la gent”, va afegir Mas davant d’un auditori procliu a les seves tesis.

La vigència del pacte CiU-ERC

El Govern, mentrestant, ha decidit apel·lar al pacte signat entre Mas i Junqueras el desembre del 2012 -divendres se’n compliran dos anys- per reclamar als republicans que donin suport als pressupostos de la Generalitat per al 2015, que començaran avui la seva tramitació al Parlament amb el debat a les esmenes de la totalitat presentades per l’oposició en bloc a excepció d’ERC.

“El que fa l’executiu és complir i confiar que els altres compliran els acords”, va assenyalar el conseller de la Presidència, Francesc Homs, a la roda de premsa posterior al consell executiu. ERC va decidir dilluns no presentar esmena a la totalitat als comptes per permetre el tràmit parlamentari, però per la via de presentar esmenes sectorials el debat es desplaça a mitjans de gener. D’aquesta manera, Mas i Junqueras guanyen un mes de coll per negociar les eleccions plebiscitàries. Tanmateix, Homs es va esforçar ahir a desvincular el debat pressupostari de les converses creuades sobre l’avançament electoral.

El conseller de la Presidència va ser molt explícit a l’hora de demanar als republicans que defensin l’acord signat. “Tots estem obligats a complir-lo. Els primers, nosaltres mateixos, i també totes aquelles parts que van establir el pacte de legislatura”, va considerar Homs. “Anem tema a tema a l’hora de negociar i, oficialment, només diem que l’acord està esgotat”, assenyalen des de l’entorn de Junqueras. El Govern vincula la restitució de la paga extra -inclosa en la “reversibilitat” de les retallades que es desprenia del pacte CiU-ERC a l’aprovació dels comptes perquè “és un aspecte que requereix seguretat jurídica”, segons va insistir Homs.

El conseller no es va apartar de l’argumentari de l’executiu a l’hora de negar que existeixi un “ultimàtum” dels republicans en relació als pressupostos. “No tinc aquesta sensació, perquè estem davant del compliment d’uns acords que vinculen la confecció d’uns pressupostos”, va argumentar Homs. CiU i ERC constataran les seves diferències al debat d’avui al Parlament, especialment perquè els republicans són partidaris d’una pròrroga que també inclogui la recuperació de la paga extra. Això, segons el Govern, no genera prou “seguretat”.

stats