Política 23/10/2013

Mas marxa del fòrum euromediterrani sense escoltar el discurs de Rajoy

El president de la Generalitat s'ha saludat fredament amb Rajoy a l'arribada del president espanyol al fòrum euromediterrani que se celebra al Palau de Pedralbes

Oriol March
3 min

BarcelonaArtur Mas i Mariano Rajoy ja s'han saludat a l'arribada al fòrum euromediterrani que se celebra aquest dimecres al Palau de Pedralbes. La fredor ha estat la tònica dominant de l'escena, que ha inclòs unes breus paraules quasi a cau d'orella de Mas cap a Rajoy que no s'han allargat més de dos minuts. El president de la Generalitat també ha pogut saludar el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García Margallo, amb qui ha exhibit més cordialitat que amb Rajoy. Mas ha marxat cap al Parlament després de les salutacions protocol·làries i no s'ha quedat, per tant, a escoltar el discurs del president espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Abans que Rajoy entrés a fer el seu discurs a la inauguració del fòrum, els dos presidents han mantingut contacte durant una breu estona, tenint en compte que els dos han arribat junts a l'escenari de l'acte. Mas ha marxat cap al Parlament, on s'ha de sotmetre a la sessió de control de cada dues setmanes.

La reunió torna a fer evident el xoc institucional entre l'Estat i la Generalitat. Mas s'ha limitat a saludar els assistents ja que el govern espanyol li ha impedit fer cap discurs –la Generalitat només volia que adrecés unes paraules. Després de salutació, Mas ha marxat al Parlament on hi ha la sessió de control al Govern. No s'ha quedat a sentir el discurs del president espanyol, Mariano Rajoy.

Com que Rajoy ha arribat tard a la reunió, el president de la Generalitat ha mantingut durant 20 minuts una reunió informal amb els 10 ministres d'Exteriors de la Mediterrània Occidental a l'interior del Palau de Pedralbes.

És la primera trobada del Fòrum Econòmic 5+5, que reuneix representants empresarials i els ministres d'Exteriors dels deu països del Mediterrani Occidental: Portugal, Espanya, França, Itàlia, Malta, Mauritània, Marroc, Algèria, Tunísia i Líbia. L'organitza la Unió per al Mediterrani, amb seu a Barcelona, i l'Institut Europeu de la Mediterrània.

El malestar de Mas

El xoc polític entre Catalunya i Espanya es juga, també, en el terreny dels detalls. "Si tenen por a un discurs del president de només tres minuts, és que alguna cosa estem fent bé", reflexionava ahir un alt dirigent de CiU. Mas només s'acostarà al recinte de la trobada per "encaixar mans" amb Mariano Rajoy, així ho va reconèixer als periodistes en una breu trobada informal posterior a un acte a la Cambra de Comerç de Barcelona.

Les gestions encaminades a aconseguir que Mas pogués dirigir-se "només tres minuts" -en paraules del conseller Homs, en una carta enviada dilluns al ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo- no han tingut una resposta positiva per part de la Moncloa. "Li demano [...] que traslladi altre cop a la presidència del govern l'oportunitat que representa per a tots un gest d'aquestes característiques i, almenys, el desig de conèixer la seva posició final no a través dels mitjans sinó per comunicació formal", expressava Homs a la missiva, a la qual ha tingut accés l'ARA. D'aquesta manera, el Govern assenyala la Moncloa com a veritable responsable del veto al discurs de Mas.

Paper d'acompanyant

La carta de resposta de Margallo va arribar ahir a les dotze del migdia al Palau de la Generalitat. "La presència de Mas acompanyant Rajoy serà la millor manera de transmetre una càlida benvinguda als participants", defensa el ministre, que insisteix en dues idees més: que el programa de l'esdeveniment estava "tancat" des de feia setmanes -cosa que deixava, així, Mas sense espai- i que no és habitual, en fòrums com aquest, que hi intervinguin personalitats més enllà de representants estatals.

"És un error, una imposició", va queixar-se Homs en roda de premsa. El primer contacte entre governs per tractar el fòrum euromediterrani es va produir el dia 15 d'octubre, quan a la Generalitat van constatar que Mas no estava ni tan sols convidat a l'acte. Immediatament Margallo va respondre per garantir una invitació al president de la Generalitat. A pesar de la precipitació dels esdeveniments dels últims dies, els tècnics del departament d'Exteriors català fa des de principis de juliol que treballen en la cimera.

La Generalitat defensava la intervenció del president pel fet que la reunió es fa a Catalunya, que el Palau de Pedralbes està gestionat pel govern català, que Mas presideix l'Institut Europeu de la Mediterrània –que organitza l'acte– i que hi ha precedents d'intervencions de Maragall, Montilla i el balear Bauzà en trobades d'alt nivell amb presència de ministres estrangers.

Rerefons: la consulta

És evident, però, que en el tauler de joc diplomàtic dels últims dies hi és present la casella de la consulta. "Es pot imposar que el president de la Generalitat no pugui fer ni una salutació de tres minuts, però no podran imposar que el poble de Catalunya calli", va reflexionar Homs, revisitant l'esperit de l'última campanya electoral de CiU, que girava al voltant de la "voluntat del poble".

Precisament aquest concepte defensaran els manifestants que, convocats per l'ANC, reclamaran la independència de Catalunya mentre Mas i Rajoy fan evident la seva fredor al Palau de Pedralbes.

stats