CAP A LES PLEBISCITÀRIES
Política 25/04/2015

Mas nega haver “sembrat dubtes” sobre el 27-S i dóna per tancada la polèmica

ERC admet “diferències ideològiques” amb CDC però reivindica la “vigència” del pacte parlamentari

Laia Vicens
3 min
CANVI DE LOCAL  Mas i Conesa en una imatge d’arxiu davant la seu de CDC  al carrer Còrsega.

Barcelona“Esclar que hi haurà eleccions”. Amb aquestes paraules el president de la Generalitat, Artur Mas, va voler posar punt final a la polèmica que van despertar les paraules en què vinculava la convocatòria del 27-S a dos factors: el suport parlamentari d’ERC i que Mariano Rajoy pugui avançar les generals -un factor que la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, també va admetre que faria “replantejar” la data escollida-. El president d’ERC, Oriol Junqueras, no va posar el crit al cel, però en privat els republicans no amagaven el desconcert i el malestar per les declaracions de Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ahir, però, el president de la Generalitat va negar haver “sembrat dubtes” sobre la data dels comicis plebiscitaris i va afirmar que, en tot el que depengui d’ell -sense més matisos-, se celebraran el 27 de setembre. També va demanar als periodistes que no li preguntin “pures evidències”. “Esclar que hi haurà eleccions”, va reblar, sense concretar cap data. Qui sí que va tornar a assenyalar el 27-S al calendari va ser la portaveu de CDC, Mercè Conesa, que va recordar que tant Mas, personalment, com el partit, en general, van assolir “el compromís de portar els ciutadans a unes eleccions el 27-S”. Parafrasejant Lluís Llach, Conesa va fer una crida a ERC perquè segueixi al costat de CiU en les votacions al Parlament i arribar a la cita electoral “junts” i amb “el camí al més planer possible”. “Sempre hem demanat lleialtat al pacte d’estabilitat i en seguirem demanant”, va afirmar.

ERC, convençuda de la data

De fet, just després de les polèmiques declaracions de Mas, Junqueras va reivindicar-se com “el soci més lleial”. Descartat el cos a cos amb CDC, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, va insistir ahir que el pacte d’estabilitat parlamentària amb CiU segueix “ben viu i vigent” a través dels “òrgans de coordinació” dels dos partits que cada setmana es reuneixen. I això que els republicans admeten “discrepàncies ideològiques” amb els seus socis al Parlament. Però la número dos d’ERC va afirmar que les dues formacions seran conscients “fins al final” que “el moment històric” del país “està per sobre” de totes les diferències partidistes.

Com va fer Junqueras fa dos dies, Rovira va voler allunyar qualsevol ombra de dubte i va mostrar-se convençuda que les eleccions seran el 27 de setembre i que es convertiran en “el referèndum que fins ara se’ns ha impugnat i prohibit”. Així, va estendre la mà a tots els partits que apostin “clarament” per la independència, l’eradicació de les desigualtats i que vulguin que la corrupció sigui “un miratge”. “Amb tots aquells que apostin per aquests objectius, nosaltres solucionarem les discrepàncies”, va afirmar.

Rovira no va ser l’única que no dubtar a marcar el 27-S com la data de les eleccions. El líder d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va puntualitzar que “l’única persona que pot decidir la data és el president” i que va ser el mateix Mas qui va anunciar que els comicis serien el 27-S. El líder d’Unió, que va recordar que era partidari d’esgotar la legislatura, va intentar dissipar incerteses sobre la relació entre les dues formacions. “No em plantejo trencar amb CDC i suposo que CDC tampoc es planteja trencar amb nosaltres”, va dir des de Brussel·les, després de reunir-se amb el president del Consell Europeu, Donald Tusk. Duran va tornar a insistir que la consulta interna d’Unió decidirà un full de ruta propi que després es podrà “negociar” amb el de CDC, ERC i les entitats sobiranistes.

La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va aprofitar la confusió entre CiU i ERC per acusar Mas de ser un “pesat” que “avorreix tot el món” amb els embolics sobre la data. La líder popular va demanar a Mas i Junqueras que “s’arreglin si estan enfadats” i, un cop més, va emplaçar el president a “abandonar” el procés.

stats