CONGRÉS FUNDACIONAL
Política 08/07/2016

Convergència ajorna la votació del nom del nou partit arran de les profundes discrepàncies internes

L'inici de la refundació arrenca amb un fort i inesperat debat que esmena la proposta de la direcció. 'Més Catalunya' o 'Catalans Convergents' són les opcions presentades per la cúpula

Oriol March / Maiol Roger
3 min
Puigdemont i Artur Mas al congrés fundacional de la nova CDC

Barcelona'Més Catalunya' i 'Catalans Convergents'. Aquestes eren les dues propostes de la direcció per posar nom al nou partit que impulsa Convergència, i el rebuig generalitzat tant a les iniciatives com al mètode ha impedit que es voti avui. La decisió s'ha ajornat, segons ha explicat la mesa. Demà es farà una comissió per debatre propostes i escollir el nom. Aquesta comissió se suma a les del text fundacional i a la proposta d'organització, que també genera fortes discrepàncies. Més d'una vintena de persones han demanat la paraula per reclamar l'ajornament i, de passada, algunes han criticat les propostes amb duresa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Hem començat el congrés de la millor manera possible, amb la gent amb ganes de participar", ha considerat la presidenta del conclave, Mayte Rivero. "Veient que la gent no estava còmoda, hem demanat un moment de recés i el que hem fet ha estat decidir canviar l'ordre del dia i crearem una comissió per triar el nom", ha ampliat. "S'hi treballaran els noms proposats i també propostes de la militància", ha assenyalat. Aquesta comissió també determinarà la data en què es votarà la denominació definitiva, que no es descarta que sigui més enllà del congrés.

Rivero ha volgut deixar clar que "no hi ha direcció" perquè "és un congrés fundacional". "No hi ha autocrítica, hi ha rectificació", ha apuntat la dirigent nacionalista. "Estem aquí perquè la gent surti amb un projecte que se senti seu", ha advertit.

Presentació fallida

L'encarregat de presentar els noms ha estat el responsable de comunicació del partit, Jordi Cuminal, que ha començat demanant disculpes per la filtració. Ha recordat que un 30% de la militància volia mantenir CDC, mentre que un 35% volia mantenir la paraula 'Convergència'. Una de les opcions, per tant, inclou d'una manera o altra aquest concepte. "Hem fet una proposta guanyadora", ha indicat Cuminal. "No cal que mireu què voten els presidents, voteu el que més us agradi, perquè els dos poden donar-nos un llarg recorregut com a formació", ha assegurat.

El concepte de 'Més Catalunya' ha rebut tímids xiulets per una reduïda quantitat de militants, i també algun aplaudiment. "És un nom que a nivell gràfic dóna moltes possibilitats, com el MésCat", ha indicat el responsable de comunicació. La segona proposta, 'Catalans Convergents', ha rebut aplaudiments i xiulets per part de pocs assistents. "Convergència ja no estaria al nom, sinó al cognom", ha apuntat. Sectors del partit ja han fet explícit dins del plenari el seu rebuig a les propostes -Mercè Conesa i Marc Guerrero han pres la paraula- i han demanat més temps per parlar-ne.

"Volem una marca que permeti ocupar un espai central, que representi la majoria, que sigui integradora, que permeti a la gent identificar-s'hi, que es pugui reconèixer internacionalment, que pugui evolucionar, que sigui competitiva i que sigui estable i duradora", ha apuntat. Les línies de treball han estat "Catalunya, gent, avançar i Convergència".

"Els dos noms fixen que la prioritat és el país. Som gent més enamorada del país que de les sigles d'un partit", ha assegurat Cuminal. "Ens poden sortir bé els plans, o ens poden sortir malament: però el que ens defineix per sempre més és que serem catalans", ha insistit.

Nova cúpula

En aquest moment del vespre, CDC ja és història. Ha triat una direcció de tres persones -Jacint Borràs, Carles del Pozo i Roser Olóndriz- i es disposa a hibernar sense fer acció política, una responsabilitat que recaurà en la futura formació. Aquests tres representants seran els encarregats de "liquidar" gradualment el partit, segons fonts consultades.

El congrés està presidit per una mesa encapçalada per Mayte Rivero, de l'Alt Pirineu i candidata al Senat en les últimes eleccions espanyoles. "La nova eina ha de ser el màxim de representativa de la societat", ha considerat Rivero en el seu discurs.

stats