Política 05/01/2016

Iceta creu que Mas no mereix seguir de president i exigeix "un bon govern"

El líder del PP, Xavier García Albiol, considera que les eleccions anticipades posaran "data de caducitat" al president en funcions

Efe
2 min
Miquel Iceta, durant la seva intervenció al congrés que l'ha entronitzat / PERE VIRGILI

BarcelonaEl discurs d'Artur Mas anunciant que avançarà les eleccions si la CUP no canvia d'actitud ja ha aixecat les primeres reaccions entre els partits de l'oposició. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, considera que "no mereix seguir de president" de la Generalitat i, en aquest sentit, ha confiat que s'obrirà una "nova etapa política" a Catalunya que deixarà enrere el "despropòsit actual" i donarà pas a un "bon govern".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ara convé un bon govern" és precisament la frase que ha exhibit Iceta en el cartell del faristol de la seva compareixença a la seu del PSC, en el que ja pot considerar-se com el primer lema de precampanya dels socialistes amb vista a unes possibles eleccions al març.

Iceta ha lamentat que Mas hagi "renunciat a representar el conjunt de catalans" i que faci cinc anys que estigui "fent-los perdre el temps a tots". Per això, segons el seu parer, l'única "sortida" són unes noves eleccions que "donin pas a una nova etapa política", encara que ha insistit que cal "respectar" els procediments i ha recordat que el termini per investir un nou president acaba diumenge.

El líder del PSC ha incidit que les posicions de JxSí, la CUP i Mas "són molt clares": "No m'imagino que puguin canviar, però no es pot descartar al cent per cent, perquè la política catalana s'ha convertit en una muntanya russa. Sempre pot haver-hi sorpreses".

Iceta ha carregat contra Mas pel seu "despropòsit que ha situat les institucions catalanes a la vora del ridícul" després de "tres mesos agònics perduts" en els quals creu que ha confós "procés i persona". De fet, ha ironitzat amb el fet que "aquesta nit els Reis d'Orient li portaran tones de carbó, al president".

"M'ha sorprès que en la seva intervenció hagi posat tant èmfasi en la necessitat de sumar i no restar, quan mai havíem vist tantes divisions com en la seva presidència. A incloure i no excloure, quan el procés ha exclòs més de la meitat dels catalans", ha criticat. També ha advertit que "no acceptarà" que digui que els altres "no tenen sentit de país", ha dit amb rotunditat el dirigent socialista, que ha considerat que a Catalunya "li convé un bon govern, estabilitat, serietat i tranquil·litat, sense més fractures ni divisions".

"Mas no guanyarà"

El líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, per la seva banda, veu en les eleccions anticipades a Catalunya l'opció menys dolenta perquè posaria "data de caducitat" al president de la Generalitat en funcions. Segons el dirigent popular, la intervenció de Mas ha estat "absolutament decebedora i pròpia d'un polític que ja està amortitzat".

Segons Albiol, Mas ha degradat la presidència de la Generalitat sobrepassant límits inadmissibles i indignes i l'ha culpat tant a ell com a CDC de "normalitzar els antisistema de la CUP" per donar-los projecció i autoritat.

"No tornarà a ser president de la Generalitat. Mas no guanyarà aquestes eleccions. I em sembla més que probable i desitjable aquest escenari", ha celebrat Albiol en relació als comicis anticipats.

stats