Política 13/11/2015

La Moncloa burxa en les fissures a JxSí pels gestos a la CUP

"Molts dels que els van votar segur que ja no secunden les derives radicals del que vol ser investit", assegura Sáenz de Santamaría

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

MadridCatalunya ja és de ple el tema estrella de la campanya electoral per al 20-D a Madrid. I la roda de premsa del consell de ministres de cada divendres s'ha convertit en un míting de primera per a la número dos a les llistes del PP, Soraya Sáenz de Santamaría. Si fa una setmana canviava l'estratègia i per primera vegada apuntava a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, com a última responsable de la declaració de ruptura, aquest divendres, després d'haver aconseguit suspendre la declaració rupturista, ja ha optat de nou per carregar contra el president en funcions de la Generalitat, Artur Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'acusa de ser un "president minvant" que "vol ser investit peti qui peti", encara que això signifiqui fer gestos a la CUP que li estan costant suport intern a Junts pel Sí (JxSí). Sáenz de Santamaría intenta així burxar en les fissures que està portant també dins de CDC la negociació amb l'esquerra alternativa. "Per un càrrec no val la pena vendre una comunitat autònoma", ha advertit després d'alertar que "molts dels que l'han votat ja no secunden les derives radicals i antisistema" i que, fruit de tot plegat, la CUP "són els únics que comencen a enlairar-se de veritat".

És la interpretació que fa el govern de Mariano Rajoy de l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), en què la CUP es convertiria en tercera força si es tornessin a celebrar eleccions, i l'independentisme sumaria més del 50% dels vots. "Poden fer les enquestes que vulguin però la realitat és que només tenen el 47% dels vots", ha assenyalat Sáenz de Santamaría.

La consigna: proclamar la divisió i mort del procés

La Moncloa s'aferra als cops de porta de la CUP a la seva reelecció per proclamar la divisió i fi del procés, el qual s'ha esforçat a identificar, des del minut u, amb Mas. El PP busca així tancar legislatura traient pit perquè, gràcies als seus 'nos', s'haurà acabat amb el "desafiament" a Catalunya. Rajoy confiava dimecres que la suspensió de la declaració de ruptura per part del TC fos "l'últim pas" que el govern espanyol hagi de fer per frenar el procés abans del 20-D. Sáenz de Santamaría, preguntada per l'anunci del Govern de desobeir la decisió del TC, insistia en el mateix: "Nosaltres esperem que el recurs que hem plantejat i la suspensió siguin l'últim punt d'aquesta història".

stats