Política 17/03/2016

Morenés no compareix al Congrés i obre un conflicte institucional que podria acabar al TC

L'oposició acusa el govern de Rajoy de declarar-se "en rebel·lia" i el PP defensa que el govern en funcions no se sotmeti al control de la cambra

Acn
2 min
Pedro Morenés, ministre de Defensa, no ha acudit a la comissió de Defensa del Congrés

MadridEl ministre de Defensa, Pedro Morenés, ha 'plantat' aquest dijous el Congrés dels Diputats. En concret, no s'ha presentat a la comissió de Defensa de la cambra, tot seguint la consigna del president en funcions, Mariano Rajoy, que considera que un govern en funcions no s'ha de sotmetre al control polític del Congrés. Amb aquesta incompareixença, el govern espanyol s'aboca a un conflicte institucional amb la cambra baixa que podria acabar al Tribunal Constitucional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La comissió de Defensa havia citat el ministre a les 10 del matí perquè donés explicacions sobre l'operació de l'OTAN al Mar Egeu de lluita contra les màfies que trafiquen amb refugiats i també sobre l'última reunió dels ministres de Defensa a Brussel·les, els passats 10 i 11 de febrer. La sessió, però, ha començat i ha acabat sense el ministre, que ha optat per complir les pautes de la carta que la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va enviar al president del Congrés, Patxi López, per justificar les incompareixences dels ministres.

La missiva recordava que el govern espanyol està en funcions i, per tant, té "limitades les seves facultats al despatx ordinari dels afers públics" amb caràcter "purament administratiu" que "no impliquen cap orientació política". Segons La Moncloa, com que el govern espanyol no pot fer actuacions polítiques ni disposa de la confiança de la cambra, tampoc s'ha de sotmetre a sessions de control ni comparèixer a les comissions. Santamaría argumentava que seria un "control incongruent".

La situació, però, podria agreujar-se perquè el president del Congrés i la resta de grups ja han manifestat la seva voluntat de convocar una sessió de control al govern espanyol en el ple del proper 29 de març.

Un possible conflicte d'atribucions

L'absència de Morenés ha provocat una cascada de retrets per part de l'oposició, que ha acusat el govern en funcions de declarar-se "en rebel·lia". Des del PSOE, Germán Rodríguez ha advertit que el seu grup demanarà que la Mesa (on el PP no té majoria) estudiï la possibilitat de plantejar un conflicte d'atribucions. A més, des de Ciutadans, Miguel Gutiérrez ha avisat que es podrien denunciar els fets "per la via penal" perquè Morenés està incomplint, ha dit, les obligacions del seu càrrec.

El conflicte institucional es farà oficial (i prendrà forma) quan el president de la comissió de Defensa, José María Bareda (PSOE), comuniqui oficialment al president del Congrés la incompareixença del ministre perquè "adopti les mesures oportunes". Patxi López ja va avisar que la cambra podria recórrer al Constitucional.

stats