OBSERVATORI
Política 19/09/2017

Multes inapel·lables per a la Sindicatura

És la primera vegada en tot aquest procés que el TC adoptarà mesures punitives

i
Ernesto Ekaizer
2 min
Una urna del 9-N; a la llei de consultes també es preveia una sindicatura

El ple del Tribunal Constitucional (TC) aprovarà aquest dimecres multes coercitives elevades per als 27 membres de la Sindicatura Electoral (que exerceix les funcions de Junta Electoral Central i Regional) per incompliment de les suspensions i prohibicions decretades pel mateix Tribunal, segons ha pogut saber l’ARA. Les multes, que poden oscil·lar, segons la reforma de la llei orgànica del TC, entre els 3.000 i els 30.000 euros diaris, van ser sol·licitades per l’advocat de l’Estat dilluns passat, quan el ponent Santiago Martínez-Vares ja havia elaborat un esborrany d’interlocutòria amb mesures, fet que va obligar la presidència a posposar un dia el debat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’advocat de l’Estat ha deixat “a discreció” del TC la fixació de multes coercitives. És la primera vegada en tot aquest procés que el TC adoptarà mesures punitives, ja que fins ara s’havia limitat a suspendre lleis, decrets i admissions a tràmit, així com a enviar a la fiscalia alguns actes.

Discrepàncies internes

En el cas de la Sindicatura -arquitectura sobre la qual reposa l’1-O i el pròleg de la creació de la República Catalana si triomfa el sí, segons el pla de la Generalitat-, el TC li va prohibir expressament fer nomenaments de síndics regionals o comarcals. Dimecres passat, 13 de setembre, el TC va prendre nota de la violació de la prohibició, ja que els cinc membres (i els dos substituts) van nomenar 15 síndics més de les sindicatures de demarcació o comarcals (tres per cadascuna d’elles: Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Vall d’Aran), més 5 substituts.

El TC pretenia adoptar mesures ja en el ple del dia 13, però va donar un termini de 48 hores perquè els cinc síndics donessin explicacions sobre l’incompliment. A la vegada, el TC va advertir els 15 membres i els cinc suplents de les sindicatures comarcals perquè suspenguessin qualsevol activitat.

La interlocutòria del ponent Martínez-Vares fa una proposta de multes per als 27 membres, que fonts jurídiques han qualificat de “molt dura”. El TC també explicarà en la interlocutòria de quina manera se’n podran deslliurar els membres de les sindicatures: amb tota probabilitat, renunciant al seu càrrec i desfent totes les disposicions que hagin ordenat.

Les multes es començaran a aplicar immediatament. Després de ser notificades i publicades al BOE, es donarà un termini de 24 hores perquè informin si adopten les mesures requerides. Les multes són “inapel·lables”, ja que emanen del TC.

Precisament per això, el debat al TC es preveu complicat. Dos dels seus membres, Juan Antonio Xiol i Fernando Valdés, ja van discrepar el novembre del 2016 de la reforma de la llei orgànica que convertia un òrgan jurisdiccional dedicat a interpretar lleis en un òrgan sancionador, perquè aquesta tasca ha de recaure sobre la jurisdicció ordinària.

Les multes seran elevades, segons ha confirmat l’ARA, i s’hauran de pagar cada dia sota amenaça d’embargament. A més, l’advocat de l’Estat també ha presentat un nou incident d’execució de sentència contra la directora de l’Administració Electoral catalana i el seu número dos.

stats