Política 11/07/2017

Munté subratlla que és decisió de Puigdemont si cal concentrar l'operativa de l'1-O en un conseller

La portaveu recorda que els canvis a l'executiu són competència exclusiva del president de la Generalitat

Gerard Pruna
2 min
Carles Puigdemont i Oriol Junqueras durant el consell executiu d'aquest dimarts

BarcelonaDesprés que fa una setmana la reunió del consell executiu estigués marcada pel cessament de Jordi Baiget com a conseller d'Empresa arran dels seus dubtes sobre el referèndum, aquest dimarts el Govern s'ha tornat a reunir ja amb Santi Vila a la cartera d'Empresa i amb Lluís Puig com a flamant conseller de Cultura. Una trobada que ha arribat precedida també pel debat sobre si hi pot haver més canvis a l'executiu. Uns canvis que la consellera de Presidència, Neus Munté, ha evitat comentar aquest dimarts, al·legant que són competència exclusiva del president de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, tal com ha avançat l'ARA, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras estudien la possibilitat de concentrar tota l'operativa de l'1-O en un conseller. Aquest conseller del referèndum –que oficialment no rebria aquest nom i que amb tota probabilitat seria un dels actuals integrants de l'executiu– assumiria les competències per fer la votació i en coordinaria tot l’operatiu. Seria l’encarregat de la logística, mentre que Junqueras, tal com ja va dir Puigdemont quan va anunciar el referèndum, seguiria com a coordinador polític de la votació.

En roda de premsa, Munté ha apuntat que "un límit claríssim" de la seva funció de portaveu de l'executiu són tots aquells aspectes que "només són competència del president de la Generalitat". "Si hi hagués d'haver algun canvi no em correspon a mi explicar-ho", ha subratllat. Per això, ha apuntat que en cas que s'acabin produint aquests moviments, serà el mateix Puigdemont qui els haurà d'explicar en seu parlamentària, tal com farà demà mateix, per exemple, per explicar a la cambra el relleu a Empresa i el nomenament al capdavant de Cultura. La consellera ha remarcat, però, que "a dia d'avui" la gestió del referèndum segueix de la mateixa manera com la va dissenyar Puigdemont en la qüestió de confiança.

Tot i estudiar possibles canvis en la gestió dels preparatius del referèndum, el Govern segueix compromès a fer possible l'1-O. De fet, Munté ha assegurat que l'executiu en ple està decidit a fer possible el referèndum i no té dubtes sobre la seva celebració. "No hi ha dubtes a l'executiu sobre que l'1-O se celebri un referèndum. No hi ha dubtes, a banda de les responsabilitats inherents", ha subratllat.

En aquest sentit, Munté ha insistit a traslladar un missatge de tranquil·litat als funcionaris i als secretaris municipals. Segons ha dit, les responsabilitats sobre el referèndum seran assumides en tot cas per polítics i no per treballadors públics, i ha acusat el govern espanyol d'adreçar "amenaces" als funcionaris davant la "seva incapacitat per donar una resposta coherent i madura a allò que passa a Catalunya".

Nomenaments a Cultura i Empresa

On sí que hi ha hagut canvis aquest dimarts ha estat al 'sottogoverno'. Després del relleu a Empresa i del nomenament de Puig com a nou conseller de Cultura, aquesta setmana han continuat els canvis. Així, el fins ara secretari general de Cultura, Pau Villòria, seguirà acompanyant Santi Vila ara com a secretari general d'Empresa. El camí invers el farà Xavier Gibert, fins ara secretari general d'Empresa, i que ara passarà a ser secretari general de Cultura. També s'ha nomenat Maria Àngels Blasco directora general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, i Josep Antoni Mundó com a director de Serveis del departament de Cultura.

stats