Política 17/05/2016

Munté nega que s'hagi abordat la pujada de l'IRPF a les rendes altes en la reunió del Govern

Puigdemont demana als empresaris que tinguin una "mirada més àmplia" sobre la política fiscal

Oriol March
3 min
La portaveu del Govern, Neus Munté, ha descartat el full de ruta proposat pel president valencià de tornar a l'Estatut. / ACN

BarcelonaLa consellera de la Presidència, Neus Munté, ha assegurat aquest dimarts en roda de premsa després de la reunió del consell executiu que el Govern treballa buscant "marges" per incrementar la recaptació, però ha volgut avisar que la pressió fiscal a Catalunya "és molt elevada". Munté ha evitat parlar de les discrepàncies existents entre CDC i ERC per la pujada de l'IRPF a les rendes superiors a 90.000 euros, i ha apuntat que si la conselleria d'Economia ha estudiat aquest increment és perquè hi ha una resolució del Parlament que exhorta el Govern a fer-ho.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La dirigent de Convergència ha apuntat que no s'ha tractat la qüestió en la reunió d'aquest dimarts i ha qualificat de "més mediàtic que polític" el xoc entre socis per l'IRPF. Munté ha recordat que la llei de mesures fiscals i financeres no inclourà cap mesura en aquest sentit.

"Volem aprovar els pressupostos al més aviat possible", ha reivindicat la consellera de la Presidència, que ha apuntat que el compromís electoral de Junts pel Sí és abaixar la pressió fiscal a les rendes baixes. En referència a les exigències de la CUP per aprovar els comptes per al 2016, Munté ha apuntat que l'executiu treballa amb uns comptes "realistes" i "pensats per fer possible el full de ruta". "Aquest és el nostre posicionament: donen resposta al pla de xoc", ha apuntat la dirigent de Convergència.

"Estem treballant per tancar l'avantprojecte de llei de pressupostos amb tracte preferent cap a la CUP, amb bona voluntat per explicar-nos i trobar els suports necessaris. És molt important", ha apuntat Munté, que ha situat com a problema l'infrafinançament de Catalunya i no pas la fiscalitat. "Cal observar el sistema tributari en el seu conjunt", ha ressaltat.

Puigdemont demana "amplitud de mires" a l'empresariat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha demanat davant d'un auditori amb uns 200 empresaris una "mirada més àmplia" en el debat sobre els impostos i les mesures de que disposa un govern per incentivar l'economia. Puigdemont ha fet aquestes declaracions durant la III Jornada Primaveral sobre Indústria organitzada per la Fundació per la Indústria i on el president d'aquesta, Josep Bombardó, ha alertat Puigdemont que apujar els impostos no garanteix un augment de la recaptació i sí que pot esdevenir "asfixiant". Puigdemont ha contestat sense concretar les mesures concretes que emprendrà el Govern però sí ha reclamat que "no es doni per fet que una cosa que sembla que ha de ser dolenta necessàriament ho hagi de ser".

Junts pel Sí nega que s'avancin eleccions si no s'aproven els pressupostos

Per altra banda, el portaveu adjunt de Junts pel Sí Roger Torrent ha afirmat des del Parlament que el seu grup "en cap cas es planteja eleccions" anticipades si no hi ha un acord al Parlament per aprovar els pressupostos de la Generalitat, tal com apuntava algun mitjà. Segons ha afegit, "el debat sobre la negociació dels pressupostos segueix a bon ritme, i ja vam dir la setmana passada que havíem iniciat una via exploratòria amb la CUP, i ara hem començat a parlar d'elements més concrets sobre els quals avancem constructivament".

Així mateix, per a Torrent, el debat té un component "sobre la despesa però també sobre els ingressos, i en aquest sentit és evident que en el marc de la negociació es parla d'impostos", cosa que inclou "l'IRPF i el compromís que figura en el programa de JxSí de rebaixar-lo per a les rendes més baixes i mitjanes, i en això estem". "Evidentment, això té conseqüències, ja que rebaixar l'impost per a les rendes més baixes i mitjanes repercuteix en el tractament que es fa respecte de les rendes més altes, però de tot això encara n'hem de seguir parlant", ha insistit.

En tot cas, el diputat ha apuntat que el seu "compromís està amb el full de ruta", amb el qual es va presentar la coalició el 27-S, i que "passa per l'estabilitat parlamentària, però sobretot per defensar el govern de la Generalitat, i en cap cas plantejar eleccions" anticipades abans dels 18 mesos previstos perquè conclogui la legislatura.

stats