Política 13/08/2016

Munté s'obre a debatre amb la CUP sobre el RUI però no a incloure'l en els pressupostos

La portaveu del Govern creu que el termini de divuit mesos previst al full de ruta sobiranista pot modificar-se "per culminar bé el procés"

Europa Press
2 min
La consellera de Presidència, en roda de premsa

BarcelonaLa consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, es mostra oberta a debatre amb la CUP la possibilitat d'incorporar un referèndum unilateral d'independència (RUI) en el full de ruta, però no a incloure una partida en els pressupostos per finançar-lo. En una entrevista a Europa Press, ha assegurat que estan disposats "a parlar de tot" per millorar el full de ruta, però ha demanat ser rigorosos davant de qualsevol canvi perquè tot element que s'hi incorpori, ha enumerat, ha de tenir un component democràtic, generar amplis consensos i seguretat jurídica i ser homologable des d'un punt de vista internacional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Munté creu que el 9-N dóna pistes sobre la complexitat d'implantar el RUI, per la qual cosa ha fet una crida a estudiar-lo "amb molta cura i discreció"."Els riscos hi són i els assumim. Alguns poden parlar d'això molt de prop i d'altres en parlen però no els toca tan de prop", ha tancat.

Tot i això, ha admès que tenen molts dubtes que el RUI hagi de tenir una translació en l'àmbit pressupostari: "En l'elaboració dels pressupostos s'han de tenir, de moment, altres prioritats. Això no significa que el full de ruta no pugui ser millorat i ampliat", ha considerat, i ha afegit: "Se'm fa difícil pensar que els pressupostos puguin preveure tots i cadascun dels instruments i elements que van sorgint en el debat polític".

A més del RUI –ha dit– en una negociació les entitats sobiranistes, els partits i el mateix Govern poden posar altres elements sobre la taula: "Volem que el full de ruta avanci amb seguretat, amb instruments cent per cent democràtics. Hem d'analitzar si el RUI compleix aquests requisits i ho podem preveure, així com altres propostes que puguin sorgir".

Així, després de preguntar-li pel termini de divuit mesos que preveu el full de ruta, ha reconegut que és una altra de les possibles qüestions a debatre, i ha destacat que és un bon moment per analitzar en què s'ha avançat i què queda per fer, entre altres qüestions. "Reduir no es poden reduir, però tampoc cal allargar-los respecte als terminis inicialment previstos. El que calgui per culminar bé el procés", ha reclamat.

stats