Política 04/11/2015

Objectiu 20-N: un clam massiu contra la impunitat del franquisme

Òmnium Cultural convoca un acte davant de la presó Model per condemnar la repressió de Franco, homenatjar les víctimes i exigir la investigació i reparació dels crims de la dictadura espanyola

Marc Toro
3 min
Els representants d'Òmnium i les entitats que impulsen l'acte de condemna del franquisme aquest 20-N, després de la roda de premsa d'aquest dimecres / ÒMNIUM CULTURAL

Barcelona81.000 processos i 78.000 imputats en consells de guerra, 3.358 afusellats o 648 morts a les presons. I tot plegat al marge de les depuracions, els exilis, les detencions, els camps de concentració, les desaparicions, la destrucció de la societat civil o l'aniquilació política i institucional de Catalunya. Aquestes són algunes de les conseqüències del que va significar la repressió franquista, tal com ha explicat aquest dimecres el president de la Comissió per la Dignitat, Pep Cruanyes. En roda de premsa des de la seu d'Òmnium Cultural, ha deixat clar que, 40 anys després de la mort de Francisco Franco, l'única resposta a tots aquells crims és (encara) silenci i impunitat. "No es fa justícia, i l'estat espanyol es nega a reparar els crims del franquisme i les víctimes de la repressió", ha dit Cruanyes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Denunciar aquesta situació és l'objectiu de l'acte final de la campanya 'Justícia pels crims del franquisme', impulsada per Òmnium de la mà d'entitats com la Comissió de la Dignitat, l'Assemblea Nacional Catalana, Acció Cultural del País Valencià o l'Associació Catalana d'Expresos Polítics del Franquisme. L'acte se celebrarà el 20 de novembre –coincidint amb el dia en què va morir el dictador– a les set de la tarda, i s'espera que sigui "massiu".

Tindrà lloc al davant de la presó Model de Barcelona, símbol de la repressió de la dictadura, "on van ser empresonades, torturades i assassinades moltes persones". Obert a tothom i amb les màximes autoritats del país com a convidades, l'acte també comptarà amb el testimoni de familiars de les víctimes, activistes, historiadors i amb un espectacle musical en què el grup alcoià Verdcel i cantautors com Cesk Freixas, Juanjo Bosk o Montse Castellà reinterpretaran temes de la Nova Cançó, d'autors com Lluís Llach, Raimon, Maria del Mar Bonet o Ovidi Montllor.

Segons ha explicat el president d'Òmnium, Quim Torra, aquests són els quatre objectius que persegueix l'acte:

  • Exigir la condemna i compensació dels crims del franquisme: els organitzadors denuncien que l'estat espanyol té l'obligació de reconèixer i condemnar els crims del franquisme, anul·lar els processos encara vigents –com el de Lluís Companys, ara que fa 75 anys del seu afusellament–, acceptar-ne la responsabilitat i compensar les víctimes. En aquest sentit, també s'exigeix que es faciliti l'obertura de fosses comunes i s'impulsin polítiques d'identificació de desapareguts.
  • Denunciar la impunitat dels responsables: les entitats convocants recorden que "la legislació internacional no empara la llei d'amnistia de l'estat espanyol com una llei vàlida de punt final". Denuncien, a més, que els responsables dels crims de la dictadura espanyola no han estat mai jutjats. I no només això, molts d'ells "van ser reciclats" per l'aparell de l'estat fins ben entrada la democràcia, recordava aquest dimecres el periodista Antoni Batista.
  • Recordar i homenatjar les víctimes: l'acte comptarà amb la presència i participació de familiars de víctimes de la repressió franquista com Raimon Carrasco –fill de Manuel Carrasco i Formiguera, l'històric dirigent d'Unió afusellat–, Pere Fortuny –fill de l'alcalde de Mollet afusellat, Josep Fortuny– o les germanes de l'últim executat a garrot vil per la dictadura franquista, Salvador Puig Antich.
  • Arrencar el compromís i l'acció política: en ple procés sobiranista, les entitats pretenen forçar un compromís de les forces polítiques del país perquè en el futur estat català s'obri un procés judicial i polític contra els crims del franquisme i els seus responsables. Per començar, però, els organitzadors promouran que s'aprovin mocions als ajuntaments per exigir una "condemna" del règim de Franco i la fi de la "impunitat".

Per fer front a les despeses de la campanya, i especialment a les de l'acte del 20-N, s'ha posat en marxa una campanya de micromecenatge.

stats