COMISSIÓ SOBRE EL PACTE FISCAL
Política 25/10/2011

CiU i ERC tiraran endavant el pacte fiscal a l'espera del PSC i ICV

El partit socialista presentarà dijous la seva proposta de pacte federal, i els verds condicionen el seu vot a una reforma fiscal

G.genovès
2 min

BarcelonaEl suport a les conclusions de la comissió pel pacte fiscal encara no està clar. CiU i ERC, impulsors de la comissió, tenen decidit el seu vot, mentre que ICV i PSC no tenen clar si hi donaran suport.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En les declaracions dels grups parlamentaris d'aquesta tarda, el president del grup de CiU, Oriol Pujol, ha volgut deixar clar que les dificultats jurídiques per pactar amb Madrid el pacte fiscal són salvables, i només requereixen de la “voluntat política”. A més, ha recordat que altres fites que semblaven més complicades en el seu moment es van resoldre favorablement, com ara la creació del cos dels Mossos d'Esquadra, la legalitat de TV3 o el servei militar opcional.

Per la seva banda, la portaveu d'ERC, Anna Simó, creu que les conclusions de la comissió tiraran endavant perquè Catalunya “necessita un model tributari propi”. A més, ha demanat que es faci una consulta a la ciutadania per tal de poder negociar amb l'Estat amb “el màxim consens polític, social i ciutadà”.

Qui encara no ha explicat el sentit del seu vot és el principal grup de l'oposició, el PSC. A través de la seva diputada Rocío Martínez-Sempere, ha mostrat la necessitat d'obtenir més finançament i autogovern, però ha dit que la seva proposta va en la línia d'un “pacte federal solvent” que detallaran aquest dijous, i ha alertat que el pacte fiscal que vol aprovar el Govern no es pot basar simplement en un canvi a la LOFCA, sinó que també s'ha de “recolzar jurídicament” a la Constitució i a l'Estatut.

Tampoc ICV ha assegurat el sentit positiu del vot. De la mà del diputat Joan Boada, el partit ecosocialista ha condicionat el suport a les conclusions a una reforma fiscal que permeti una major pressió sobre les rendes més altes. Segons Boada, un nou pacte fiscal sense una major recaptació d'impostos només serviria per “enganyar la gent”. ICV també ha reclamat una consulta sobre el pacte fiscal a la ciutadania.

El portaveu de SI, Uriel Bertran, ha assegurat que la via més segura per aconseguir un bon finançament és la independència política, però ha remarcat que si el Govern vol fer una consulta popular per pacte fiscal el seu partit hi donarà suport.

Qui ha tancat definitivament les portes al recolzament de les conclusions de la comissió ha estat C's. A través del seu president, Albert Rivera, ha assegurat que el pacte fiscal “generarà frustració”, i ha apostat per un model de finançament federal que millori la justícia social. El PP no ha fet cap declaració.

stats