Política 29/07/2016

El PDC reclama a la mesa del Congrés el càlcul aritmètic del percentatge

Demanen aquesta mesura que ja es va aplicar al PNB i que Homs va pactar amb el PP i el PSOE. Intenten també que se'ls deixi usar el nom del nou partit malgrat el litigi amb Demòcrates

Ferran Casas
2 min
El cap de files del Partit Demòcrata Català a Madrid, Francesc Homs.

MadridEls vuit diputats que va obtenir CDC el 26-J ja han presentat a la mesa del Congrés un escrit d'al·legacions en què argumenten per què els haurien de permetre mantenir el grup parlamentari que pretén el Partit Demòcrata Català i que fins ara havien tingut CiU i CDC, respectivament. La mesa va ajornar dimecres –el mateix dia que al Parlament es debatien les conclusions de la comissió del procés constituent– la seva decisió després de les queixes dels quatre representants de Ciutadans, Podem i En Comú Podem. Els cinc del PP i el PSOE eren favorables a la concessió del grup parlamentari al PDC, tal com havia pactat el seu portaveu, Francesc Homs, amb els seus homòlegs populars i socialistes. L'argument d'Homs per convertir en reglamentari l'acord era que s'apliqués la mitjana aritmètica de vot entre les quatre demarcacions per així superar el llindar del 15% que marca el reglament de la cambra per als grups amb menys de 15 escons. Una fórmula que obvia la diferència de pes poblacional entre cadascuna de les quatre demarcacions catalanes, cosa que va passar quan, fent la mitjana ponderada, se'ls va concedir grup a ERC i a CDC fa uns mesos malgrat que no arribaven al 15% a Barcelona. L'ARA va tenir accés a l'informe que Homs els va presentar per convèncer-los i que recordava els precedents de 1986 i 1996 amb el PNB. El text presentat avui argumenta en la mateixa direcció i recorda que la doctrina del TC és favorable a facilitar la creació de grups.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El text també reclama el dret dels vuits diputats a afegir el nom del PDC a la denominació de Grup Parlamentari Català. La mesa ho va qüestionar en recordar que el nom està en litigi amb Demòcrates, la formació escindida d'Unió, i el Moviment Demòcrata Català, també format per exmilitants democristians. Els vuit diputats recorden que la mesa mai s'havia posat en aquests assumptes, per bé que el partit encara no està registrat al ministeri de l'Interior.

stats