Política 28/08/2016

EL PDC s'obre a parlar del RUI només si la CUP dóna suport als pressupostos

Marta Pascal considera de sentit comú vincular els comptes del 2017 a la qüestió de confiança

Agències
3 min
Un ascens meteòric forjat des de la JNC

BarcelonaLes converses amb la CUP per encarar la qüestió de confiança s'enfilaran en els pròxims dies i tindran dues qüestions clau sobre la taula: el referèndum unilateral d'independència (RUI) i els pressupostos. De fet, la coordinadora general del PDC, Marta Pascal, ha situat aquests dos elements com a partides intercanviables: el Partit Demòcrata només estarà disposat a parlar d'incorporar el RUI en el full de ruta si els anticapitalistes donen suport als pressupostos del 2017.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La CUP vol el RUI el juny de l'any que veEn una entrevista a Europa Press, la líder del PDC ha aclarit que si es parla d'una partida del RUI als pressupostos –s'hi va mostrar disposat el vicepresident Oriol Junqueras– cal que primer la CUP els aprovi. En aquest sentit, ha recordat que el president Carles Puigdemont va anunciar la qüestió de confiança per al setembre perquè la CUP no va voler retirar l'esmena a la totalitat dels comptes del 2016.

"Recordem que som aquí perquè hi va haver una esmena a la totalitat als pressupostos del 2016 que genera una posterior qüestió de confiança", ha subratllat Pascal, que ha afegit que considera de sentit comú que ara el Govern vulgui vincular el suport a la qüestió de confiança amb el suport als pressupostos.

Pascal atribueix el rebuig de la CUP a retirar l'esmena a la totalitat dels pressupostos del 2016 al fet que els capitalistes van estar "més pendents de la dinàmica de partit que de la dinàmica de país", i ara avisa que no acceptaran la inclusió del referèndum com una condició prèvia.

La coordinadora del PDC només preveu que el president Puigdemont superi la qüestió de confiança a la qual s'ha de sotmetre el 28 de setembre, però adverteix que, si no ho fa, "el procés quedarà tocat".

Amb tot, aclareix que no demana a la CUP "un xec en blanc", sinó que considera indispensable per al procés independentista que la qüestió de confiança tiri endavant i que el Govern tingui uns pressupostos per gestionar el dia a dia i per fer efectiu el full de ruta a què s'ha compromès.

"Sense pressupostos no es pot anar a cap banda. Està molt bé debatre sobre si la RUI ha de tenir una partida en els pressupostos, però si no tenim clar que aquests [pressupostos] són fonamentals perquè el full de ruta vagi avançant, el debat és estèril", ha destacat.

"O es vota o no es vota"

D'altra banda, l'alcalde de Tortosa i diputat al Congrés pel Partit Demòcrata Català (PDC), Ferran Bel, ha demanat a la CUP que deixi de fer "comèdia" i l'ha advertit del risc que hi ha que el procés s'acabi si s'han de convocar noves eleccions. Per a Bel, la moció de confiança ha d'estar vinculada a un suport als pressupostos. "Aquí no hi ha res a negociar. O es vota o no es vota, però si no se supera la moció de confiança es configurarà una altra majoria parlamentària que potser no serà tan sensible al procés", ha manifestat aquest diumenge en una entrevista a l'ACN.

En aquest sentit, considera que, davant d'un possible nou escenari electoral a Catalunya, el risc que el procés s'acabi és "molt elevat". "Entre altres coses perquè serà molt difícil repetir una fórmula com Junts pel Sí", ha admès.

stats