CANVI DE CICLE A ESPANYA
Política 08/12/2016

El PNB refreda l'optimisme de Rajoy

Para els peus al PP respecte als pressupostos i adverteix que el "desgel" portarà temps

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El PNB refreda l’optimisme de Rajoy

MadridSi bien me quieres, Mariano, da menos leña y más grano” / “Si quieres grano, Aitor, te dejaré mi tractor”. El particular flirteig entre el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, que va començar durant el debat d’investidura, avança a poc a poc gairebé un mes i mig després. Els nacionalistes bascos han accedit a mantenir “canals oberts” amb el govern espanyol de cara a pactes puntuals durant la legislatura però corren a rebaixar l’optimisme del PP, que ja veu possible acords al Congrés molt aviat i els sondeja per als pressupostos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aitor Esteban va parar ahir els peus a Rajoy -que durant la recepció del Dia de la Constitució va afirmar que parlaven “molt” amb el PNB- i va advertir-li que, després de tota una legislatura de “glaciació”, la relació “no es pot desgelar de la nit al dia”. En una entrevista a Radio Euskadi, va admetre que hi ha coses que estan canviant, com el fet que el govern espanyol hagi començat a “passar informació que abans ni es molestava a passar”, però que si volen començar a parlar de pressupostos caldrà abans passar de les bones intencions als fets consumats.

Revisió del concert basc

Tot i prioritzar un acord amb el PSOE per als comptes del 2017, el govern espanyol també treballa el vot del PNB, que no li garanteix la majoria absoluta però l’acosta a dos vots. El PP, de moment, es mostra disposat a arribar a punts d’acord tant en la revisió del concert basc com en la reducció dels litigis competencials -l’Estat ha presentat mig centenar de recursos en quatre anys-. Són les reivindicacions que el conseller d’Hisenda basc ha traslladat aquesta setmana al ministre Cristóbal Montoro durant una reunió a Madrid per escenificar el “desgel”.

Una altra de les reclamacions que el PNB posa sobre la taula és que el govern basc assumeixi més part de la gestió en la construcció de l’anomenada Y basca, el tren d’alta velocitat que uneix les tres capitals d’Euskadi, i que l’Estat s’hi comprometi amb una inversió plurianual. “Exigim seriositat”, va dir Esteban. Si una etiqueta tenen els nacionalistes bascos dins de la política espanyola és que són pragmàtics. Ara reivindiquen aquesta qualitat “més que mai”, segons van assenyalar fonts del partit en l’acte del Dia de la Constitució, al qual sí que van assistir, mentre que el PDECat i ERC van ser baixa.

Montoro recompensa les Canàries

El govern de Mariano Rajoy està començant a compensar els vots amb l’objectiu de garantir-se la viabilitat de la legislatura sense el suport o l’abstenció del PSOE. El govern de les Illes Canàries i Montoro van arribar ahir a un acord perquè l’arxipèlag pugui accedir al fons de competitivitat sense que es tingui en compte que paga menys impostos. A efectes pràctics, això suposa una injecció extra de 400 milions d’euros, i es tracta d’una vella reivindicació dels partits canaris.

El PP respon així al gest de la diputada de Coalició Canària, Ana Oramas, que no va trigar a dir sí a Rajoy després d’haver pactat prèviament amb Pedro Sánchez. Però la revisió també és una picada d’ullet al diputat de Nova Canàries, Pedro Quevedo, que vota de la mà dels socialistes. El seu suport és imprescindible si Rajoy vol consolidar una majoria alternativa als socialistes amb el PNB.

stats