Política 10/10/2015

El PP demana a l’empresariat que pressioni contra un pacte sobiranista

Gerard Pruna
2 min
Llanos de Luna va apel·lar a la unió abans de brindar amb cava pel Dia de la Hispanitat.

BarcelonaFer el que calgui per frenar un pacte entre JxSí i la CUP. La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va respondre a la conferència de la CUP amb una crida a empresaris i representants de la societat civil perquè alcin la veu i mostren el rebuig a una Catalunya en mans de “radicals chavistes independentistes”. Una mena de mobilització popular però, a diferència de les que protagonitza l’esquerra, des d’oficines i despatxos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’objectiu és fer aflorar les contradiccions entre el programa econòmic tradicional de CDC i les demandes fetes per la CUP. A les files populars es creu que una part del partit d’Artur Mas no suportarà haver de tirar endavant segons quines mesures, i ja han començat a focalitzar la pressió sobre aquest sector. Mentre des de l’acte institucional de la Delegació del govern espanyol a Catalunya pel Dia de la Hispanitat Camacho esgotava els adjectius apocalíptics, des de Cadis -on el PP celebrava una jornada per carregar contra els “ajuntaments radicals” que van sortir de les municipals- Xavier García Albiol avisava que Mas té dues opcions: abandonar l’independentisme i entendre’s amb el PP, o apostar per la “ruptura” i anar de bracet amb la CUP. Si optés per aquesta segona opció, va avisar Albiol, el govern espanyol “no es quedarà de braços plegats”. “Adverteixo i aviso amb prou temps d’antelació”, va amenaçar.

C’s i PSC contra la CUP

L’endemà de la conferència de l’esquerra independentista, la líder de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, va valorar l’escenari obert, i també va demanar a JxSí que no assumeixi les condicions de la CUP ni competeixi per veure qui desafia més l’ordre democràtic”. A més, va criticar que els dos grups es plantegin obrir un procés constituent “quan no tenen prou diputats per impulsar una reforma de l’Estatut”, i va retreure a la CUP que digués que els resultats del 27-S no legitimaven una declaració unilateral d’independència però en canvi cregui que sí que té legitimitat per “saltar-se l’ordre democràtic i institucional”.

A les crítiques del PP i Ciutadans s’hi van afegir les del PSC. Va ser la portaveu socialista al Parlament, Eva Granados, qui va carregar també contra l’esquerra independentista titllant de “divertiment” les condicions fixades per abordar el debat d’investidura. “Sembla que la CUP s’ho passa molt bé”, va criticar, i va lamentar que 12 dies després de les eleccions del 27-S “el país estigui paralitzat”. Després de presentar les deu prioritats socials del PSC, Granados va reclamar “un Govern que governi”, i va assegurar que està “cansada de les impostures, el teatre i els dies històrics”.

stats