Política 21/11/2016

El PSC assegura que sense encaix al PSOE es fa difícil defensar l'Espanya federal

El secretari d'organització, Salvador Illa, afirma que afronten amb actitud "constructiva" les reunions de la comissió mixta amb els socialistes espanyols

Núria Orriols
2 min
Miquel Iceta reunit avui, dilluns, amb l'executiva del PSC / FRANCESC MELCION

BarcelonaEl trencament de la disciplina de vot dels socialistes catalans en la investidura de Mariano Rajoy portarà cua. Després que la gestora del PSOE hagi apartat Meritxell Batet de la direcció socialista, els dos partits estan en fase de revisió de les seves relacions i el PSC ja avisa els seus homòlegs espanyols que vagin amb compte amb les decisions que prenen.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Si el PSC no té cabuda dins el PSOE, per a molta gent es farà difícil que Catalunya pugui tenir un encaix amb Espanya", ha dit el secretari d'organització socialista, Salvador Illa, aquest dilluns en roda de premsa, on ha admès, també, que no s'ha fixat un calendari per a la reunió de la comissió mixta d'ambdós partits.

Per a Illa, que ha assegurat que el PSC afronta les negociacions amb el PSOE de forma "constructiva", cal mantenir una "relació fraternal" amb els socialistes espanyols per justificar també el projecte d'Espanya federal que s'ofereix com a solució al procés sobiranista.

El PSC, alineat amb el bloc unionista a Catalunya, tindria complicat defensar una reforma del model territorial a l'actual per contrarestar el projecte independentista mentre són arraconats per part del PSOE per haver discrepat en una votació. Així, Illa s'ha sumat a l'avís que ja va llançar la setmana passada l'eurodiputat Javi López, que va erigir els socialistes catalans com a "pont molt important" per resoldre el conflicte territorial.

Enmig de la crisi de relacions, el primer secretari, Miquel Iceta, serà dimecres a Madrid per explicar en què consisteix el projecte del PSC per a Catalunya i Espanya.

El PSC votarà a favor del suplicatori d'Homs

Tot i les discrepàncies amb el PSOE per haver fet president Rajoy, no n'hi ha en relació amb el procés d'independència. El PSC ha reiterat que votarà a favor del suplicatori de Francesc Homs perquè el Tribunal Suprem el pugui jutjar per les seves responsabilitats en el procés participatiu del 9-N. Això sí, paradoxalment, Illa ha afirmat que el PSC està en contra de la judicialització de la política.

L'acord al País Basc, un exemple

Si bé el dirigent socialista s'ha afanyat a tancar la carpeta de relacions amb el PSOE, s'ha volgut esplaiar en la valoració del pacte de govern que socialistes bascos i PNB han tancat a Euskadi. El secretari d'organització ha valorat positivament l'acord perquè creu que l'experiència diu que serà una "bona" entesa i perquè va "en la direcció de la utilitat política". És a dir, tancar "acords positius per als ciutadans".

stats