Política 14/04/2015

El PSC es fon a comarques i preveu només llistes a la meitat de municipis

Pedro Sánchez farà campanya a Catalunya de dijous a dissabte

Marc Colomer / Laia Vicens
2 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en el consell nacional d’aquest cap de setmana.

BarcelonaPoc més de la meitat dels municipis catalans tindran candidats vinculats al PSC a les municipals del 24 de maig. Un exemple més del mal moment dels socialistes, que es fan fonedissos sobretot als pobles petits. El consell nacional del PSC va aprovar dissabte 381 llistes, i abans que acabi el termini del 20 d’abril espera haver-ne tancat en total mig miler -un 53% dels municipis catalans-. En cas d’èxit, seria un descens considerable respecte al 2011, quan en va presentar 711, i encara més respecte al 2007, quan va intentar entrar a 774 ajuntaments -el 82% del total.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’accelerada desaparició fruit dels problemes per trobar candidats es dóna especialment en municipis petits i ciutats mitjanes, on es noten més les fugues. En molts llocs el PSC es presentarà, a més, camuflat amb la marca Candidatura de Progrés, que substitueix la de Progrés Municipal i que farà invisibles les sigles.

ERC, beneficiada al territori

De fet, les 500 llistes que aspiren a tancar permetrien al 94% de la població votar el PSC, que manté la presència a les ciutats i al cinturó. Malgrat tot, el partit encara ha d’enllestir la llista a Girona, on 6 dels 7 regidors van deixar el partit per passar a no adscrits i donar suport majoritàriament a MES. Aquesta formació, de fet, es presentarà a la ciutat coalitzada amb ERC, un partit que s’ha aliat amb els exsocialistes (també els d’Avancem) en una gran quantitat de municipis i presenta una tendència oposada: el 2011 va fer 588 llistes i ara espera tancar-ne 700.

Per ajudar a aixecar la moral socialista i mirar d’esgarrapar vots, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, visitarà aquesta setmana Catalunya. Hi serà de dijous a dissabte per particicipar en actes de precampanya a Barcelona, Reus, Tarragona, Badalona, Mataró i l’Hospitalet. La portaveu del PSC, Esther Niubó, va avançar que Sánchez participarà en una “assemblea oberta” a la ciutadania en alguna ciutat, tot i que no la va concretar.

Així mateix, Niubó va reivindicar la importància de la gestió dels ajuntaments durant la crisi i va afirmar que el 24-M serà “l’oportunitat” de lluitar a les urnes contra “les retallades de CiU i PP”. Així, va assegurar que el PSC està “absolutament” centrat en els comicis, malgrat “l’intent d’alguns d’instrumentalitzar-los”. Han negat el caràcter plebiscitari del 27-S i la categoria de primera volta que els sobiranistes donen a les municipals.

stats