Política 29/06/2017

El PSOE, Podem i ERC abandonen la comissió de finançament del Senat

Consideren la investigació una "farsa" que només busca desviar l'atenció sobre la comissió paral·lela que funciona al Congrés

Efe
2 min
Iglesias i Sánchez han coincidit molt al Congrés, però no han pogut pactar fora.

MadridEl PSOE, Podem i ERC han anunciat aquest dijous que no participaran en la comissió d'investigació de finançament de partits del Senat, posada en marxa pel PP, perquè entenen que és "una farsa" que només busca desviar l'atenció sobre la comissió paral·lela que funciona al Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En roda de premsa conjunta, després de finalitzar la comissió reunida avui per estudiar els plans de treball dels partits, el portaveu socialista al Senat, Ander Gil, ha assenyalat que cap de les tres forces polítiques col·laborarà en aquesta "farsa" i ni "permetrà" que els populars utilitzin la Cambra per "torpedinar" la comissió que es desenvolupa al Congrés dels Diputats. Gil ha afegit que el PP pretén investigar tots els partits, excepte el seu, només per "salvar el soldat Rajoy".

Per la seva banda, el senador de Ciutadans Tomàs Marc, que també ha comparegut en la roda de premsa, ha dit que s'adheria a l'esperit de l'anunci de PSOE, Podem i ERC, si bé ha explicat que no podia plantar la comissió perquè no forma part de la mateixa, ja que hi ha altres representants del Grup Mixt.

A continuació, el portaveu del PP al Senat, José Manuel Barreiro, ha titllat de "sorpresa" la plantada de Podem, PSOE i ERC i ha considerat que és una mostra que hi ha una sèrie de forces polítiques que es neguen a que es coneguin les estructures financeres dels seus partits: "D'on vénen els diners i qui i com els aporten?"

Barreiro ha assegurat que el PP continuarà "treballant en el camí de la transparència" i ha informat que per a la propera reunió de la comissió, el 13 de juliol, ha demanat la compareixença del tresorer de Podem Daniel de Frutos; el responsable de Finances de Ciutadans, Carlos Cuadrado, i el tresorer del PSOE, des de 2004 fins a l'actualitat, Xoan Manuel Cornide.

"Per què no podem saber d'on vénen els diners a Podem o a Ciutadans ?, què s'ha d'amagar aquí?", s'ha preguntat Barreiro, que ha recordat que, en canvi, tothom sap "d'on venen el diners al PP ". I venen, ha dit, "per les vies del Tribunal de Comptes, les judicials, les del partit i ara les parlamentàries".

També ha fet declaracions el senador del PNB Jokin Bildarratz, que ha explicat que el seu partit no vol passar "de perfil" sobre el tema del finançament, però que "el paper del PNB no té res a veure amb el pim, pam , pum parlamentari ".

El senador basc ha dit que està "tris" pel que ha passat a la comissió, ha apel·lat a la responsabilitat institucional i ha avançat que aquest assumpte s'analitzarà en l'Executiva del PNB, on es decidirà el paper que aquest partit jugarà a la comissió en un futur.

stats